A romániai erdőirtástól orosz luxusyachtokig – kelet-európai korrupciós sztorik 2016-ból

St-Princess-Olga

 

Luxusjacht, méregdrága londoni lakások, offshore paradicsomokba kicsatornázott dollármilliók – 2016-ban sem voltunk híján a szervezett bűnözéssel és korrupcióval kapcsolatos külföldi sztoriknak. Az OCCRP legérdekesebb, magyarra fordított cikkeiből válogattunk.

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

 

A Szent Olga Hercegnő titka: miből telik luxusjachtra Putyin barátjának?

Ugyan egy orosz állami cég vezetőjeként dolgozó Igor Szecsin még egy luxusjacht éves fenntartási költségét sem keresi meg – papíron -, mégis egy 53 milliárd forintot érő hajón járja a világot. Szecsin Vlagyimir Putyin régi barátja, és úgy lepleződött le, hogy felesége, Olga több képet is töltött fel arról az Instagramra és a Facebookra, hogy a hajón nyaral.

 

Dollármilliókat csatornázott ki offshore paradicsomokba az ukrán elnök

Összesen 4 millió eurónyi tőke áramlott ki Ukrajnából készpénzben, részvények és nemesfémek formájában Petro Porosenko ukrán elnök érdekeltségében álló ciprusi cégcsoporthoz. Az OCCRP és az ukrán Slidstvo újságírói a Panama-papírok között bukkantak rá Porosenkóhoz köthető, a magyarországi Tibi csokit is gyártó Bonbonetti Choco Kft. többségi tulajdonosára, a Roshen cukoripari vállalatra, amelyet az elnök nagy erőkkel próbált egy adókerülésre is használható ciprusi trösztbe kiszervezni. Porosenko természetesen tagadja, hogy bármi ilyesmi történt volna.

 

Mi van a sörben? A szegény országokban ipari enzimekkel trükköznek a gyártók

Régen minden jobb volt, úgy tűnik, hogy a sör is. Romániában és több kelet-európai országban kereskedelmi forgalomba kerülő sör előállításához egyre inkább olyan ipari enzimeket használnak, melyekről keveset tudni, viszont lehetővé teszik, hogy a sörgyártás folyamata gyorsuljon, a gyártók pedig olyan, olcsó alapanyagokat használjanak, mint a kukorica vagy malátázatlan árpa. A sörfogyasztók nem is sejtik, hogy a márkás, ám Kelet-Európában előállított sörük nagyban különbözik az ugyanazon márkájú, de más országban előállított sörtől.

 

Magas élet: az azeri elnöki család milliárdos ingatlanvagyona Londonban

A londoni Knightsbridge Street 199. alatt található az a márvánnyal és üveggel borított, húsz méteres medencével rendelkező épület, amely az azeri elnök lányainak tulajdonában áll. Apjuk, az Orbán Viktorral rendkívül jó viszont ápoló, országát diktátorként irányító Ilham Alijev összesen 37,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyont halmozott fel azóta, hogy átvette az olajban gazdag Azerbajdzsán vezetését. Az ingatlanok között vannak londoni és dubai kastélyok, egy moszkvai dácsa és egy villa Karlovy Varyban.

 

Jutalom a maffiától? Gyanús körülmények között jutott lakáshoz a szerb miniszter

2002-ben egy montenegrói maffiózó gyanús körülmények között hunyt el egy kórházban, tanúvallomások arra utalnak, hogy a halálához köze lehetett a sürgősségi osztály egyik orvosának, Zlatibor Lončarnak. Lončar jelenleg Szerbia egészségügyi minisztere, és az OCCRP nyomozása szerint a gyilkosság ellentételezéseként juthatott hozzá annak idején egy lakáshoz.

 

Halálos fenyegetésig fajult a szerb tényfeltárók ellen zajló kormányzati lejáratókampány

Szerbiában gyakran fenyegetnek újságírókat, ezek közül nem is egy halálos. A OCCRP partner szervezete, a szerb tényfeltáró KRIK is kapott már ilyen jellegű üzenetet mióta elindult ellene egy kormányzati háttérrel megtámogatott lejárató kampány. A KRIK eddigi munkája során feltárt jogsértések többször is sokkolták már a szerb társadalmat, rendszeresen írnak ugyanis a kormányfő, Aleksandar Vucic belső körének kétes dolgairól, Belgrád polgármesterének, Sinisa Malinak a korrupciógyanús privatizációiról, vagy a szerb külügyminiszter, illetve a jogerősen elítélt drogbáró, Darko Saric találkozójáról.

 

Offshore cégeken keresztül vásárolt romániai erdőket a Harvardtól az IKEA

Hogyan kapcsolódik össze egy neves amerikai elitegyetem és egy világszerte ismert svéd bútorgyártó? És mi köze van ehhez a romániai erdőknek? Az utóbbi évben a Harvardnak romániai bíróságokon kellett küzdenie azért, hogy megtarthassa az általa megvásárolt erdők feletti tulajdonjogot. A román állam szerint a Harvard romániai erdőterületeinek egy részét csalóktól vásárolta, aztán ezeket az erdőket továbbértékesítette IKEA-nak olyan offshore cégeken keresztül, melyeket a Harvard a befektetési alapján keresztül birtokol.

 

Az Ikea által birtokolt erdők mennyisége Romániában, megyék szerint, forrás: OCCRP
Az Ikea által birtokolt erdők mennyisége Romániában, megyék szerint, forrás: OCCRP

 

 

Az orosz pénzmosodából moldovai bankra is futotta

Az OCCRP és RISE román, illetve moldovai munkatársai még 2014-ben kezdték el felgöngyölíteni azt az ügyet, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb pénzmosási akciójává vált. 2010 és 2014 között oroszországi szervezett bűnözői csoportok és korrupt politikusok mintegy 5,5 milliárd forintnyi piszkos pénzt mozgattak az Európai Unióban található bankok között egy bonyolult pénzmosási módszerrel. A hálózat tucatnyi offshore cégből, bankból, hamis hitelekből és strómanokból állt és a feltárása 2016-ban is folytatódott.

 

A szankciók ellenére tovább folyik a nemzetközi kereskedelem a Krím-félszigettel

Miután az orosz csapatok 2014-ben megszállták a Krím-félszigetet, a kijevi kormány felfüggesztette a kereskedelmet a félszigeten levő kereskedelmi kikötőkkel – az ukrán példát ezt később az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok, valamint más országok is követték. Ennek ellenére az azóta eltelt két évben több mint 600 hajó kötött ki a Krím-félszigeten úgy nyugati, mint keleti üzletemberek megbízásából. Ráadásul félniük sem kell a szankcióktól, Ukrajna még egyetlen hajótulajdonos vagy kapitány ellen sem emelt vádat és a többi ország nagykövetségeit sem nagyon izgatja a dolog.

 

Az Obiang-klán – egy afrikai diktátor kelet-európai hálózata

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, a világ leghosszabb ideje szolgáló elnöke vasmarokkal vezeti az olajban gazdag Egyenlítői-Guineát. Az Afrika nyugati partján elhelyezkedő parányi ország a világ 15 legkorruptabb államai közé tartozik a Transparency International szerint. Míg az ország lakossága szegénységben tengődik, Obiang és családja meggazdagodva élnek, a korrupt klán kapcsolatai Afrika nyugati partjaitól Panamáig, az Egyesült Államokig és Litvániáig nyúlnak. Több ország hatóságai is vizsgálódnak, vagyontárgyakat foglaltak le, de az orosz szálakkal is rendelkező ügyletek egyelőre tovább folynak.

 

 

Év végi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

 • Csaba Kató

  Hogyne volna! Független “író” nincs elég……!!!!!

 • István Tamasi

  Nemzetthy Szotyialista Mutyisztánban ilyen nem fordulhat elő.

 • agador

  itt az újságírókat rúgnák ki, vagy az egész lapot szüntetnék meg, esetleg megkérdeznék, hogy van-e férje?

 • Péter Ferenczy

  De TÉNYLEG nagyon egyszerűek voltak a kérdések? Nagyon-nagyon egyszerűek? 😀

 • Péter

  Valaki lefordíthatná 😀

 • Tamás Paitz

  Ilyen alapon a magyar államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszterek 80-90%-át meneszteni lehetne, és lehet alábecsültem a számot, de lehet agador-nak van igaza. :)

 • Hárdkór Kráken

  “a napenergia nem jó, mert éjjel nem süt a nap…” nem is kell elmenni Szlovéniáig, hogy dilettánsokat találjunk.. ugye???

 • Sándor Sárközi

  Egyébként miket kérdezett?

 • Mr Smith

  A kiraly mindig a nep oldalan van, hol tuzzel, hol vassal.

 • András József Fazekas

  Balf@sz ellenzéki oldalon le kéne már szokni a nép nevében történő hazudozásról.

  Főleg durva kisebbségből.

  A “létező szocializmus”, meg rendszerváltás után a hatalomba visszamászó posztkommunista baloldali hazudozók, ezt az ócska trükköt totálisan lejáratták.

  2006 ősze óta ez már többé nem működik.

  Azóta viszont Orbán a “nép” mellett áll, a “nép” meg Orbán mellett.

  Ti meg, ócska hazug sz@rkeverők, elhúzhattok a balfenékre … !

  • agador

   Azok a maga által emlegetett komenyisták mind ott ülnek a fideSSben, Kövér elvtárstól, Pintéren át, Matolcsyig.

   • András József Fazekas

    Ti balfék hazudozók olyan cukik vagytok, amikor internacionalista bolsi létetekre komcsizzátok a nemzeti érdekeket védő jobboldalt.

    Ezt hívják úgy, hogy “bolsevista tükörbeszéd”.

    Közben megpróbáltok úgy csinálni, mintha a 2010 előtti önmagatok ellenzéke volnátok.

    Szerinted ki a frász az, aki ezt a helycserére ácsingózó trükköt beveszi ?

    Gondolod, hogy kulák-ivadék létemre majd összetévesztem magam veled/veletek ?

    Balfék !

  • József Kovács

   Valóban le kellene már szokni sok mindenről,és át kellene szokni a számonkérésre és a tolvaj fideszesek kivégzésére,mert csak így lehet egy új megtisztitott országot építeni.

   • András József Fazekas

    Haladjunk csak szép sorjában …

    Egyelőre, 2010 óta, a baloldal által korábban elakasztott rendszerváltás befejezése, a posztkommunista-bolsevista liberó-baloldal politikai számonkérése zajlik.

    Ami sajnos el fog tartani még egy darabig.

    45 +12 éven keresztül szemétkedtetek, kontárkodtatok, rongáltátok és több ütemben eladósítottátok az országot.

    Ennyi idő a “demokrácia” és az egyenlő elbánás elve alapján a Fidesznek is jár.

    Talán majd utána, egyszer, ha a történelem is úgy akarja …

    • SweetChildren

     Milyen politikai számonkérés? Az elmúltnyócév megy hét éve, erre gondolsz?

     Tehát, ha a bal oldalnak lehetett lopni, szemétkedni, kontárkodni, rongálni, akkor lehet a Fidesznek is? 😀 ne nevetess más bazmeg 😀 mitől különbözik az egyik a másiktól, mindkettő a “nép”, a “nemzet”, a “kereszténység” és hasonló hangzatos faszságok mögé bújik. Gratulálok mindegyiknek!

     • András József Fazekas

      A rendszerváltás eleve azért volt lehetséges, mert a volt kommunista politikai elit már a nyolcvanas években eladósította az országot.

      A rendszerváltás után az összes baloldali-liberális kormányzás után válságintézkedéseket kellett foganatosítani.

      2008-ban az államcsőd elkerülése végett IMF hitelt kellett felvenni, 2009-ben az akkori szoci kormányzás alatt mínusz 6,5 lett a GDP,

      2010 után megint válságintézkedésekkel a béka se**e alól kellett kirángatni az országot.

      Azóta folyamatosan javulnak a pénzügyi- gazdasági mutatók, visszavásárolták az elprivatizált nemzeti vagyont, kifizették az önkormányzatok milliárdos adósságát.

      Ha valaki itt korrupcióról meg lopásról próbál beszélni, egyenlőségjelet téve a mostani kormányzat és a korábbi balliberális kormányok közé, az minimum sík hülye, vagy egyszerűen aljas.

      Ha megint fenyeget az államcsőd, és újra IMF hitelt kell felvenni, akkor nyomuljatok a korrupciós mantrával.

      Addig az egész bizonyíthatatlan városi legenda, nettó hazudozás.

     • SweetChildren

      “Ha valaki itt korrupcióról meg lopásról próbál beszélni, egyenlőségjelet
      téve a mostani kormányzat és a korábbi balliberális kormányok közé, az
      minimum sík hülye, vagy egyszerűen aljas”

      Igazad van, az egyenlőség jel szinte sértő a Fideszre nézve, a < jel (értsd ballib < Fidesz) lenne a helyénvalóbb. Amíg a szocik hazudtak (loptak) éjjel hazudtak nappal, addig a Fidesz ezt úgy csinálja, hogy törvényt hoz rá, Jánosunk meg bólogat, Polt meg félrenéz.

      A 2008-hoz képesti -6,5% erősen ferdíti az igazságot. Ezt akkor lehetne teljes mértékben a szocik nyakába varrni ha mindenki más az EUban soksok pluszban lett volna akkoriban:

      https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

      2. táblázatról beszélünk. A gazdasági világválság akkor igencsak betett mindenkinek nem csak Magyarországnak, ezt azért elfelejtik említeni. Nem mosdatom a szocikat, de ez hozzátartozik a teljes képhez.

      Politikai értelemben nincs számonkérés, és a komcsizás is elég erős Orbánék szájából.

     • András József Fazekas

      Nem nagyon érted, hogy valójában mi történt/történik a “rendszerváltás” utáni Magyarországon.

      Fentebb már egyszer leírtam, de a gyengébbek kedvéért kifejtem kicsit részletesebben.

      A volt politikai elit, MSZMP-MSZP, egy ciklus után, a Horn kormány képében visszamászott a hatalomba, és és úgy ahogy kellett elakasztotta a rendszerváltást, éa ahelyett, hogy motorja lett volna a politikai- és gazdasági intézményrendszer átalakításának, csak a saját hatalmának átmentésének, és a saját kis ócska bolsevista hálózatainak építgetésével foglalkozott.

      Innen ered a baloldali kormányok gazdasági- és pénzügyi bénázása, mélyrepülése.

      2010-re rendesen tönkre is vágták az országot.

      A Fidesz 2010-ben kezdett bele, az igazi rendszerváltás levezénylésébe és befejezésébe.

      Mint minden “rendszerváltás”, ez is a korábbi politikai- gazdasági elit lecserélésével, hatalomból való kiszorításával, majd az új jogi- és gazdasági szabályozórendszer kialakításával, és új magyar tőkésréteg felépítésévell jár.

      ( Ha nincs hazai tőkésréteg, a külföldi tőke seperc alatt felvásárolja az országot.)

      A szoci kormányok rendesen szét is privatizálták az országot, stratégiai ágazatokat játszottak át külföldi tőkés, és állami vállalatoknak.

      A Fidesz leállította, és visszafordította ezeket a folyamatokat.

      Az ellenzék – veled együtt – ezeket a “rendszerváltó” folyamatokat, a pénzügyi-, jogi-, gazdasági, szabályozórendszer átalakítását, a hazai tőkésréteg újraépítését próbálja jobb ötlet híján korrupciónak hazudni, beállítani.

      Egyelőre ennyi …

     • SweetChildren

      Jó hidd csak el ezt, én a munkámból kifolyólag látom ezt a “rendszerváltó” folyamatot :)

  • Andras Szikra

   Ki hazudozik a nép nevében te ÖKÖR ! Rázd már meg a fejed faszjankó !!!!

   • András József Fazekas

    Te most honnan jöttél balf@szkám, a holdról ?

    A hozzád hasonló blf@szok miért hiszik azt, ha valamit letagadnak, az kiíródik a valóságból ?

    Szerintem tegyél több memóriát a számítógépedbe, de lehet, hogy a mostani valóság kikódolásához az egész gépet ki kéne cserélned …!

 • Gardner Garten

  apáca fing,ehhez képest agyudörgés!

 • Péter István

  Merő egy exhibicionizmus.

 • Jutka Dallos

  AZ EGYÜTT BENYÚJTJA TÖRVÉNYMÓDOSÍTÓ JAVASLATÁT A KORRUPCIÓS BŰNCSELEKMÉNYEK ELÉVÜLÉSÉNEK MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL

  Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője benyújtja a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról szóló törvénymódosító javaslatot. Amennyiben a Fidesznek, illetve a többi parlamenti pártnak valóban fontos a kérdés, megszavazzák az Együtt javaslatát.

  Mint ismert, a hétvégén Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője úgy nyilatkozott Vágó Gábor népszavazási kezdeményezése kapcsán, hogy nincs szükség referendumra a kérdésben, a Fidesz megszavaz egy törvénymódosító javaslatot a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról, amennyiben azt valaki benyújtja az Országgyűlésnek. Az Együtt most erre válaszul nyújtja be módosítójavaslatát.

  Az Együtt a korrupció elleni küzdelem legaktívabb pártja, így az elsők között csatlakozott Vágó Gábor népszavazási kezdeményezéséhez. Amennyiben a Fidesz mégsem támogatja a törvénymódosítást, folytatjuk aláírásgyűjtésünket a kérdésben.

  Az Együtt hétvégén bemutatott Európai élet az Együtt Magyarországán című programjában számos, a korrupció visszaszorítását szolgáló intézkedést fogalmaz meg. Ennek keretében visszavesszük az Orbán Viktorhoz kötődő személyektől a korrupcióval szerzett vagyonokat, amit kárpótlásra fordítunk, és jóvátételi adót vetünk ki a Fidesz-közeli oligarchákra. A miniszterelnöki és polgármesteri pozíciók betölthetőségének korlátozása mellett egységes állami felületeken tesszük közzé az állami közbeszerzéseket és a közpénzek felhasználását, a politikusokra vonatkozó súlyosbító, speciális kategóriát hozunk létre a korrupciós bűncselekményekre a Büntető Törvénykönyvben, megerősítjük a bejelentővédelmet a korrupciós ügyekben. Minden közpénzt érintő szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a szerződés nyilvánosságra került egy egységes, az átláthatóságot szolgáló kormányzati honlapon.

  Az Együtt további programpontjai a korrupció visszaszorítására az alábbi linken olvashatók: https://program.egyuttpart.hu/programok/megujulo-kozelet

  Budapest, 2017. szeptember 18.

 • Sebaj, Tóbiás!

  Nem szabad leállni, sőt, most, hogy “állítólag” már okafogyott, akár mellé lehet tenni az át nem engedett 6 kérdést is, hogy tudja az aláíró, miről lehetne még véleménye a népnek, ha a fideszes választási bizottság nem szavazta volna le.

 • Bumbus Bumbusov

  (gantleman typo, try gentleman)

 • Bumbus Bumbusov

  (“András József Fazekas” a kis hazudós komcsi túl sokat használja “balfasz” terminuszteknikuszt, kénytelen voltam blokkolni a gecibe)

 • Vidéki

  “Nem szervezte be a csehszlovák titkosszolgálat Jeremy Corbynt”.

  Jaj de örülök a jó hírnek!
  Szívem mélyén úgy éreztem, hogy egy ilyen becsületes képű embert nem lehet beszervezni!

  “Ezek a hűséges kutyaszemek nem néznek soha másra!”

 • transformer

  A The Sun hitelességéről elég annyit mondani, hogy Rupert Murdoch sajtóbirodalmának része.

 • Janos Smal

  A Sun egy moslék, de még ők sem azt állították, hogy ügynök lett volna ez a szélsőbalos barom, hanem ún. “asset”. Büszkén cáfoltok valamit, amit senki nem állított.

  • Bőtös Botond

   Kedves János, kérlek, olvasd el a cikket! Nem velünk van vitád, hanem a cseh történésszel és levéltárossal, akik reagáltak Sarkocy, csehszlovák kém állításaira, miszerint “Corbynt beszervezték, az információkért pénzt kapott”. A két szakember a nyugalmazott ügynök az állításait cáfolta.

 • Szoltsányi Gyula

  Akármeddig tolhatjuk, mert az csak az ügyvédek zsebét fogja hizlalni, habár azokban a körökben, nem biztos, hogy örülnének a hosszabbított munkának. De mint ahogy a Nokiás dobozok tartalmát sem sikerült jogerőre emelni, a későbbiek sem kecsegtetnek nagyobb haszonnal. Sajnos az igazságszolgáltatás helyett, a világ áttért a jogszolgáltatásra, csak nincs pofájuk átnevezni, és ebben Magyarország csak azonosokkal van egy táborban, de legalább nem a diktatúrákkal. Majd ha a többségbe kerülő mohamedánok, bevezetik a saria jogot, akkor talán lesz megtorlása is a bűnözésnek, de igazán félnivaló, akkor is csak a kisembereknek lesz.

 • Héphaisztosz

  lol és még a fideszesek hisznek összeesküvés elméletekben