Szicíliában maffiaellenes módszerekkel vadásznak az afrikai embercsempészekre

Főleg Eritreából származó menekültek Palermóban, Szicíliában, fotó: OCCRP/Valentino Bellini
Főleg Eritreából származó menekültek Palermóban, Szicíliában, fotó: OCCRP/Valentino Bellini

 

Évek óta próbálja felderíteni több uniós ország afrikai embercsempészek kiterjedt hálózatát, de a munka csak nagyon lassan halad. Az OCCRP riportja.

 

800x500_
Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!
18516641-1-42

 

Tavaly novemberben, percekkel azután, hogy megmentették az elefántcsont-parti Mohamed életét, a férfi összeesett a mentőhajó fedélzetén, majd arról beszélt, hogy hogyan jutott el a Földközi-tengerre: „Megkínoztak. Nem tudom elmondani, miket tettek velem. Életben vagyok egyáltalán?” Másnap a menekülteket segítő szervezet, a MOAS (Migrant Offshore Aid Station) hajóján Mohamed rámutatott egy vékony, huszonéves líbiai férfira, aki szerinte felelős volt a szenvedéseiért.

Miközben Mohamed elmesélte, hogy hónapokig tartották fogva a líbiai fővárosban az embercsempészek, a fiatal férfi odalépett hozzá, és láthatóan próbálva menteni a helyzetet, Mohamed vállára a tette a kezét és a barátjának nevezte. Ez azonban nem hatotta meg a hatóságokat, ugyanis amikor a hajó kikötött az olasz Vibo Valentiában, a férfit három másik emberrel együtt őrizetbe vették embercsempészet gyanújával.

A fenti egy tipikus eset arra, hogyan szállnak szembe az afrikai embercsempész-hálózatokkal a hatóságok, amióta 2011-ben elkezdődött a menekültválság, és amelynek során eddig 600 000 bevándorló és menekült próbált meg átkelni a Földközi-tengeren Olaszország felé, közülük csak 2016-ban 5000 ember halt meg.

A hatóságok az elmúlt öt évben rájöttek arra, hogy a csempészek olyan bonyolult hálózatokon keresztül működnek, amelyek mélyen benyúlnak Afrikába és Európába. Eddig jobbára csak kishalakat sikerült letartóztatni, de az utóbbi időszakban megváltozni látszik a helyzet. 2015 közepén indult el a Glauco-akció, amely a hálózatok felderítésére koncentrál. A Glauco kezdete óta több mint 70 embercsempészt tartóztattak le a maffiaellenes igazgatóság, a DNA (nem összekeverendő a román korrupcióellenes ügyészséggel) felügyelete alatt; olyanokat is, akik a szervezésért és a pénzügyekért feleltek.

Korábban a hajókon letartóztatottak leginkább fiatal líbiai férfiak voltak, akik csak kis szerepet játszottak a bűnszervezetben és bevándorlónak álcázták magukat – mondta az OCCRP-nak Carmine Mosca, a palermói rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó csoportjának vezetőhelyettese. „Szükség van olyanokra, akik kapcsolatokat építenek ki, hogy továbbra is tudjanak menekülteket csempészni Közép- és Észak-Európába, de ezt nem bízzák rá a fontos emberekre, nem akarják őket feláldozni.”

A Glauco-nyomozást Olaszország Hollandiával és Svédországgal együtt folytatja és az embercsempészek nagy halmazának csak egyetlen elemére koncentrál: az eritreai és etiópiai állampolgárok hálózatára. Az akciót a maffia régi fészkében, Szicíliában kezdték el és olyan módszerekhez nyúltak, amelyeket már régóta használtak az olasz szervezett bűnözés felderítésére. 2015 májusa és 2016 júniusa között bevándorlókat és gyanúsítottakat hallgattak ki, valamint lehallgatták a telefonjaikat, ennek eredményeképpen nagyjából sikerült feltérképezni a Kelet-Afrikától Olaszországig és Észak-Európáig húzódó hálózatot. Az egyes országokban működő bűnbandák koalícióra léptek egymással és a helyi erőkre építve juttatták el az embereket Afrika egyik országából a másikba, majd tették fel őket egy hajóra.

A hálózatot eritreaiak és etiópok működtetik és szudániakat bíznak meg azzal, hogy a bevándorlókat eljuttassák a Szaharán keresztül Líbiába. Ott a tengeri átkelést ellenőrzésük alatt tartó líbiai bűnözők raktárakban tartják fogva az embereket, amíg a rokonaik nem fizetnek értük váltságdíjat. A rabokat gyakran megkínozzák, akik ebbe néha bele is halnak. Amikor a bevándorlók elérik Olaszország partjait, ismét az eritreai-etióp csoport veszi át az irányítást és juttatja el őket északra.

Az átkelés ára 1000 és 3000 USA dollár között van, a pénz átutalására az arab országokban elterjedt iszlám pénzügyi rendszert, a nehezen átlátható hawalát használják. A Glauco harmadik részében, amely 2016. júliusban zárult le, megtalálták a csempészhálózat pénzügyi központját is: egy római illatszerboltot. Egy júniusi rajtaütés során több 550 ezer dollár készpénzt foglalt le a rendőrség, valamint egy nyilvántartást a szervezettel együttműködő több személy nevével és címével.

Köszönhetően annak, hogy az olasz rendőrség már régóta harcol a maffiával, könnyebben tudja lehallgatni a gyanúsítottak telefonjait, mert nem kötik annyira a szabályok.

„A legtöbb európai országban a bürokrácia miatt nagyon nehézkesen megy a lehallgatás. Például értesíteni kell az alanyt, hogy lehallgatják a telefonját, ami nyilvánvalóan csökkenti a hatékonyságot. Olaszországban szerencsére nincs ilyen szabály”

– nyilatkozta Michele Scalia ügyész, a Glauco egyik vezetője. Kollégája, Gery Ferrara szerint azonban az országok közötti nehézkes együttműködés nehezítette a dolgukat. „A Glauco fontos lépés az embercsempészés elleni küzdelemben, de az érintett afrikai országok nem igazán működnek együtt velünk, az embercsempészek nyugodtan tudják folytatni a tevékenységüket és így mi sem tudjuk megakadályozni az illegális bevándorlást Európába.” Az együttműködést elősegítendő Szudán és Olaszország 2016. augusztusban egyezményt írt alá.

A Glauco 4. része jelen pillanatban is zajlik, a nyomozás az eritreai és etióp csempészek mellett a líbiai és szudáni társaik ellen is folyik. Azonban miközben az olasz hatóságok tovább dolgoznak, aktivisták aggályokat fogalmazták meg amiatt, hogy Olaszország olyan országokkal dolgozik együtt, mint Szudán, ahonnan pont a kormányzás miatt menekülnek el az emberek.

„Egy kérdés továbbra is megválaszolatlan, hogy Európa valóban az embercsempészés ellen harcol, vagy csak az állítólagos migránsveszély ellen védi a határait”

– jegyezte meg Fulvio Vassalo bevándorlással foglalkozó, szicíliai jogász. „Ez apró, de fontos különbség.”

Az eredeti cikk In Sicily, Anti-Mafia Skills Used in the Fight Against People Smugglers címmel jelent meg az OCCRP honlapján 2017. február 1-jén. Szerző: Eileen Quinn. Fordította: D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

 • Rotuta Andras

  Jelen migrációs helyzetben egyre többen választják a könnyű pénzszerzésnek e bűnelkövetői módot. De azt tudni kell, nem kis tárgyi súlyú cselekményekről van szó és igen súlyos következményeket von maga után. Megvalósításáról és következményeiről az alábbi linken olvashattok:
  http://lorik.hu/embercsempeszes/

 • zskormanyi

  sors helyett szerintem Soros volt odaírva a papírra, csak félreolvasta…

 • agador

  Luther, de Jézus is kikergette a kufárokat a templomból, de a mai egyházfők, ártunk és ormányunk ismét piacot csináltak.

 • Hermelin

  A sátánt meg kell állítani,ez egy beteg szörnyeteg.

 • Rozika Nemes

  AZ ÖRDÖG VIGYE EL , HIRTELEN EZT A SÚLYOS ELMEBETEG HARÁCSOLÓ PATKÁNYT ! NETÁN PUTYINNAL , CSALÁSSAL , ÚJRA MEG VÁLASZTANÁK MAGYARORSZÁGNAK VÉGE !

 • Horak Krisztián

  Wécén isten sátán ember golyó fejbe!

 • Vidéki

  Isten megengedte a magyar embereknek, hogy szabadon választhassák meg, kik legyenek a parlamentben képviselőik és a parlament meghatározhassa a kormányzat összetételét.

  A szovjet megszállás hosszú évei alatt, a magyar emberek nem kapták meg ezt a lehetőséget.

  Vágó Gábor tolmácsolása teljesen kiforgatja Orbán mondatának lényegét, hasonlóan ahhoz ahogyan azt Karinthy Frigyes egy “műfordítással kapcsolatban bemutatta:

  Ady versét vette példának:

  “Jöttem a Gangesz partjairól,
  Hol álmodoztam déli verőn.
  A szíven egy nagy harangvirág.
  S finom remegések, az erőm.”

  Miután Karinthy Frigyes kétszer oda-vissza fordította németre és magyarra, a “tolmácsolt” szöveg így hangzott:

  “A Herz féle szalámiban,
  Sokkal sűrűbb a só,
  Mint más efféle termékekben,
  Hidd el ó nyájas olvasó.”

  Vágó Gábor a megvadult propagandista tolmácsolgatása is olyan messze vezet a valóságtól mint az ADY vers oda-vissza fordítgatott végeredménye.

  • vigoro

   De Vágó Gábor nem fordítgatta oda-vissza a mondandóját, hanem megmondta egyenesen és nyíltan.
   Ha egy népvezérben megjelenik a kiválasztottság érzése, akkor a terepet át kell adni a pszichiátereknek.

   • Vidéki

    Vágó Gábor szó szerint ezt írta: “A miniszterelnök szerint ő Isten kegyelméből uralkodik.”

    A miniszterelnök szó szerint nem mondott ilyent!

    • vigoro

     “…. ne a sors szeszélyét lássuk abban, hogy itt és most Magyarország élén keresztény, hitvalló kormány áll, hanem érezzük benne Isten kegyelmének megnyilvánulását.”
     Lehet-e ezt másként értelmezni?

     • Vidéki

      Nem csak lehet, de más értelme van, mint amit Vágó Gábor a megvadult propagandista kitalált.

      Isten megengedte a magyar embereknek, hogy napjainkban szabadon választhassák meg, kik legyenek a parlamentben képviselőik és a parlament meghatározhassa a kormányzat összetételét.

      A szovjet megszállás hosszú évei alatt ezt Isten nem engedte meg, a magyar emberek nem kapták meg ezt a lehetőséget.

      Isten megengedte a magyar embereknek azt is, hogy 1994-ben Horn Gyulát válasszák meg, aki kétharmadnál nagyobb parlamenti többséggel a háta mögött kormányozhatott.

      Isten megengedte a magyar embereknek azt is, hogy 2002-ben Medgyessyt támogató parlament jöhessen létre, majd amikor Medgyessy le akarta váltani Csillag Istvánt a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési miniszterét az SZDSZ-MSZP koalíció puccsal megbuktatta és Gyurcsányt tette a helyére.

      Tetszik érteni magyarul?

     • vigoro

      A felsorolt elődök közül egyik miniszterelnök – még Antall József – sem állította, hogy isten kegyelméből kormányoz.
      Egyedül csak Orbán.
      Így nem mondhatok mást, csak idézlek téged:
      Vidéki olvtárs “a megvadult propagandista tolmácsolgatása is olyan messze vezet a valóságtól mint az ADY vers oda-vissza fordítgatott végeredménye.”

     • Vidéki

      Elvtárs a csákányt jó mélyre vágd!

     • Ildikó Tóth M.

      Mintha írva lenne valahol, hogy Isten nevét szádra hiába ne vedd… Nem ő engedi meg, hogy egy politikus uralkodhasson valamelyik országban, hanem mindig az adott nép egy történelmi helyzetben. Orbán kiválasztottsági mániáját ismerve elhiszem róla, hogy az istentől feljogosítva érzi magát, így próbálja erkölcsössé tenni illegitim hatalmát. VG csak szóba öntötte, amit a csúti körülírt.

 • Jenő Léránt

  Isten akiket szeret próbára teszi azért mondta nekünk hogy válasszuk meg Viktort a csüngőhasút azután mutogat ránk hogy ti akartátok.

 • KL

  A Bi-Bla (biblia) egy sületlenség. Magyarul Bla-Bla, latinosan bi bla. Ez torzult az évszázadok alatt bibliára. Az isten szavunk eredetileg őSTaN volt, ami aztán sokfelé torzult. ISTváN, iSTeN, SáTáN.
  A mássalhangzós írás tulajdonsága, hogy az olvasónak kell hangzósítani. Megtettük.
  Mind ugyanaz a szó, de már egyik sem az ősszó. Érdemes az őstörténettel foglalkozni kicsit, és az ember megvilágosodik. A magyar ősvallás a napvallás volt. De az egy igaz vallás, igaz hit volt, ugyanis a Földön a Nap az igazi úr, hiszen minden tőle ered. Az élet, a Naptól függ.
  Koppány vallása még ezt a tudást tartalmazta, ezért négyfelé szabdalták, és négy vár fokára tűzték, az új, gyilkos államvallásunk néhai papjai. Szenny István eladta nekik országunkat, aztán a halálos ágyán visszaadta Babba Máriának, helytelen felfogásban felajánlotta az országot a szüzanyának. Á dehogy! Miféle szűzanyának? Akit éjjel a kései kanonizált Szentlélek meglátogatott, és a próbaházasságban lévő Józsefet elhessegetve, elvette a szüzességét Marikának? Na de gyerekek! Ez egy akkora balgaság! Hol a józan eszünk?
  Neked kedves Beluga van valami fogalmad a dógokról? Szerintem semmi.

 • Marta Feher

  Na persze, hitleré, sztáliné, … soroljam a kisbetűsöket

 • bob

  Édesapádra is ezt mondanád, amikor butaságot csinálsz és a fejedre koppint? :)

 • bob

  Kihagytad a Szíriuszrő jövő, hétszer csavarodott fényt.

 • Zingiber

  Hajaj. Még ilyenebbeket is mondanék édesapámra, ha például úgy mint Lót, felajánlana Szodoma lakosainak, hogy “kedvük szerint cselekedjenek”. Különben pedig mindenféle a gyengébbekkel és kiszolgáltatottakkal szemben alkalmazott testi és lelki bántalmazást ellenzek, például a kokit is megalázónak tartom.

 • bob

  A többi sületlenség igazából szóra sem érdemes, de azért a nyelvészeti részhez annyit hozzáfűznék, hogy a Biblia nem latin, hanem görög eredetű szó, a βῐβλῐ́ον (írás, tekercs, kisebb könyv) szó többes alanyesete, vagyis egyszerűen annyit jelent, hogy “írások” vagy “könyvek”.

 • bob

  A bántalmazás és a büntetés között azért van egy nagy különbség: a nevelő hatás (de legalábbis annak szándéka). Ha a fiam kap egy kokit amikor majdnem belenyúl a konnektorba, akkor az visszatarthatja attól, hogy ténylegesen belenyúljon és nagyobb kárt tegyen magában. Ez nem szadizmus, vagy bosszúszomj (különösen nem pedofília), hanem figyelmeztetés, vagy ha úgy tetszik, büntetés, ami a javát szolgálja.

  Lótot ne keverjük ide, ő akkor a vendégjog miatt mondta, amit mondott.

 • Zingiber

  Ááá, akkor Ön szerint azért menekültem meg a szodomaiaktól, mert ma már nem gyakoroljuk a vendégjog nemes szokását? Milyen kár, hogy édesapámnak emiatt kevesebb alkalma van istennek tetszőt cselekedni, a kedvében járni.
  És köszönöm, már volt alkalmam megismerkedni ezzel a “csak tiszta szeretetből”, “csak nevelő szándékkal”, “csak a saját érdekében” ütöm-verem, kínzom, alázom a kiszolgáltatott gyereket. Sajnos nagyon sok ilyen kifelé joviális, ájtatos, “tiszteletre méltó” de torz lelkű család van és ezt örökítik generációról generációra.

  De eltértem a témától.
  Még, hogy kegyelem, vagy büntetés ez a sötét, dörzsölt, aljas bűnöző az országnak! Amig ezt így látja a nép, addig nincs remény változásra, fejlődésre.

 • bob

  A témától való eltérésre nem reagálnék, legfeljebb magánban. Ahogy látom, fájó sebeket szakít fel. Ez pedig nem volt célom.

 • KL

  Értem… :-)
  A FIDESZ valódi jelentése; NEM FIatal Demokraták Szövetsége, hanem János Pál papa 13. enciklikájának; _Fides et ratio_ első szava, amelynek jelentése: HIT.
  …A latin ABC pedig a rovásírásból van, de a rovásírás meg a latinnak nevezett magyar ABC-ből származék. Stb… Az eredet kérdése mindig vitatható.
  Jó tudni a névadó szándékát, ha ez lehetséges. 😉

 • KL

  “A kormány fizetne azért, hogy Magyarországra hozzák a János Pál pápa szobráról leszerelt, francia keresztet.”
  Na! Sejed már mi a böszmeség?

 • KL

  Ez becsületsértő volt. Ugye tudod?