Így legalizáltak 20,8 milliárd dollárnyi feketepénzt orosz üzletemberek

terkep

 

Nem új keletű az a pénzmosási ügy, amelynek részleteit az OCCRP több ország újságíróival együtt göngyölítette fel, de számos részletre most derült fény. A határokon átívelő tranzakciók Magyarországot is érintették, és felbukkan benne Vlagyimir Putyin unokatestvére is.

 

 

2014-ben az OCCRP már bemutatta, hogyan mozgattak át pénzeket Oroszországból Moldován keresztül lettországi bankokba egy bonyolult rendszer segítségével – erről az Átlátszón is beszámoltunk. Nemrég azonban az OCCRP és az orosz Novaja Gazeta riporterei hozzájutottak nagy mennyiségű újabb dokumentumhoz, amelyből kiderül, hogy a nagy pénzmosási akció, a „Laundromat” jóval több országra terjedt ki és erről most cikksorozatban számoltak be.

2011. január és 2014. október között 19 orosz bankban tárolt pénzt, összesen 20,8 milliárd dollárt mostak át. Az akció 5140 céget, 732 bankot és 96 országot érintett.

Az egyes országokon átfolyt pénzek nagysága:

Észtország – 1,5 milliárd dollár

Hong Kong – 927 millió dollár

Kína – 915 millió dollár

Ciprus – 871 millió dollár

Oroszország – 730 millió dollár

Svájc – 608 millió dollár

Németország – 63 millió dollár

Törökország – 49 millió dollár

Csehország – 37 millió dollár

Magyarország – 25 millió dollár

 

laundromat-infographic

 

A módszer

A bonyolult rendszert egy korábbi példa segítségével mutatjuk be.

1. lépés

Orosz állampolgárok – titokban – létrehoznak két külföldi céget („A” és „B”), a tulajdonosok valódi kiléte homályban marad. A cégek csak papíron léteznek. Példánkban “A” a Valemont Properties Limited nevű brit cég.

2. lépés

A Valemont – szintén csak papíron – pénzt ad kölcsön „B”-nek, egy másik brit cégnek, aki egy szerződésben ígéretet tesz arra, hogy a kölcsönt visszafizeti. Ténylegesen azonban a pénz nem cserél gazdát.

3. lépés

A kezességet egy orosz cég vállalja, az, amelyik segített létrehozni az üzletet. A trükk kulcsa, hogy az orosz cégben ezen a ponton mindig megjelenik egy moldovai állampolgár. A beszervezéséről egy érintett, Andrej Abramov így nyilatkozott 2014-ben: „Egy kanadai barátom révén találkoztam egy ukrajnai állampolgárral, akinek nem emlékszem a vezetéknevére. Egy chișinăui étteremben volt a találkozó és ő azt mondta, hogy vannak cégei Oroszországban, Ukrajnában és az Egyesült Királyságban”. Az ukrán férfi azt mondta neki, hogy tanácsadó cége van és Moldovában is szeretne nyitni egy irodát, amelyet Abramov vezethetne. „Ez azonban sohasem történt meg. Négy hónapig dolgoztam nekik és mindössze 100 dollárt kaptam.” Abramov hozzátette, hogy elküldték a chișinăui buszpályaudvarra, ahol Ukrajnából származó dokumentumokat tartalmazó csomagokat kellett átvennie, majd tovább küldenie Oroszországba.

4. lépés

„B” nem tudja kifizetni az adósságot, ezzel arra kényszeríti a Valemontot, hogy követelést nyújtson be a kezesek felé. A Valemont Moldova fővárosának, Chișinăunak egyik bíróságán perelte a kezeseket. Három kezes volt: Abramovon kívül két orosz cég, az OOO LaitaM és az OOO Spartak.

5. lépés

Mivel a kezességet részben egy moldovai állampolgár vállalta, ezért az ügyben moldovai bíróságnak kell igazságot tennie. A korrupt bírák, akik részei az egész trükknek, elrendelik, hogy az orosz cégnek ki kell fizetnie az adósságot. A fent említoett Abramov ügyét Gheorghe Gorun bíró vitte, aki jogosnak ítélte meg az adósság követelését és arra kötelezte az orosz cégeket és Abramovot, hogy fizessenek. Tizenöt moldovai bíróság több mint húsz bírája segített a pénzmosásban. Három év alatt több mint 50 bírósági ítéletben rendelkeztek nagyjából 20 milliárd dollárnyi adósságról.

6. lépés

A moldovai bíróság kijelöl egy, szintén tettestárs bírósági végrehajtót, hogy gondoskodjon az átutalás elvégzéséről. A végrehajtó nyit egy számlát a Moldinconbankban, amelyre az orosz cég elhelyezi a pénzt, hogy kifizesse a „tartozást”. Gorun ítéletét Anatolie Chihai hajtotta végre, aki közvetítőként működött. Chihai nyitott egy bankszámlát a Moldindconbankban, hogy Abramov orosz cége arra utalhassa át a pénzt, amelyet aztán továbbküldtek a Valemont Properties Trasta Komercbankában nyitott, lettországi számlájára.

7. lépés

Az orosz pénz most már a bíróság által igazoltan egy moldovai bankban van, és készen áll a használatra. Egy részét luxuscikkekre költik, másik részét tovább utalják a lett Trasta Komercbanka pénzintézetbe, ahonnan aztán többnyire a világ számos pontján található fiktív társaságokhoz utalják át. A rendszer középpontjában annyira álló fiktív cégek annyira nem léteztek, hogy még az igazgatók és a tulajdonosok is hamisak voltak.

Nagy nevek

Azért több mint 26 ezer tranzakció egy részében valódi cégek és személyek is érintettek voltak, például a Samsung, az Ericsson és a Black & Decker. A Donald Trump egyik golfpályáját felújító amerikai cég, a Total Golf Construction 500 ezer dollárt kapott, de a mosott pénzből került a Kaliforniában élő, magyar származású pszichológusnak, Csíkszentmihályi Mihálynak is. Ezekben az esetekben azonban nem valódi ügyfelek fizettek nekik, hanem valamelyik fiktív cég.

Az OCCRP által megkeresett cégek szerint nincs semmi rossz abban, ami történt. Szerintük az orosz ügyfelek egyszerűen így intézik az ügyeiket, de biztos, ami biztos, a szóban forgó ügyfelekkel megszakították a kapcsolatot. A pénzmosásban leginkább olyan gazdag és befolyásos orosz oligarchák érintettek, akik rendszeresen üzletelnek az orosz állammal. Ilyen Alekszej Krapivin, aki Vlagyimir Putyin holdudvarának tagja, Georgij Gensz, egy moszkvai üzletember, akinek cége, a Lanit például az Apple, a Samsung és az ASUS termékeinek oroszországi forgalmazója; vagy Szergej Gridin, aki nem csak az IT-szektorban érdekelt, de a legnagyobb orosz bank fontos ügyfele is.

Putyinék is benne voltak

Ahogy azt az Átlátszón már megírtuk korábban, a csalássorozat egyik főszereplője az RZB nevű orosz bank volt. A moldáv hatóságok jelentése szerint a moszkvai pénzintézet 152,5 milliárd rubelt, vagyis kb. 5 milliárd dollárt utalt át a moldovai Moldindconbank számára 2012 és 2014 között. A Moldinconbank leginkább orosz bankoktól kapott pénzt, majd azt továbbutalta a lett Trasta Komercbankának és azon keresztül más európai országokba.

2011-ig az RZB Elena Baturina tulajdonában volt, aki a nagy politikai befolyással rendelkező, korábbi moszkvai polgármester, Jurij Luzskov felesége. Luzskov 2010-ben összeütközésbe került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és felmentették pozíciójából. A következő évben a 43 éves szentpétervári üzletember, Alekszander Grigorjev vezetésével új részvényesek érkeztek a céghez, akik átvették Baturina helyét.

Grigorjev magával hozta a saját csapatát, benne az ország elnökének unokatestvérét, Igor Putyint, aki az RZB vezetőségi tagja volt 2014-ig. A menedzsmentcsere után nem sokkal a Moldindconbank az RZB moldovai levelező bankja lett és a helyi hatóságok szerint gyanús ügyletekbe kezdtek.

A friss adatok szerint a legtöbb gyanús tranzakciót Trasta Komercbanka bonyolította le, őt követi a szintén lett Privatbank, a dán Danske Banka, a kínai Bank of China, a lett Baltikums Bank AS, de megtaláljuk a listán az orosz Rosevrobankot, a brit HSBC-t, és a német Deutsche Bankot is. A Trasta még 2014-ben az újságírókat azzal vádolta, hogy hamis tényekkel támadják őket, 2016 tavaszán azonban becsukták a bankot, mert nem tudott megfelelni a pénzmosás elleni szabályoknak.

Korábbi cikkeink a témában:

Moldovai bírók és lettországi bankok működtették a húszmilliárd dolláros orosz pénzmosodát

Orosz pénzmosási ügy: a szálak a Putyin-családhoz vezetnek

Grand Theft Moldova: a nagy bankrablás

D. Kovács Ildikó

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Varadi Bela

  A jelenlegi kormányfő a 90-es évek távkőzlési minisztere, aki arrol vált hirhedté, hogy a kritikus hangvételű médiát anyagilag ellehenitette: elkőpzelhetetlenűl nagy pénzbirságokat rottak ki az általa kreált tőrvények alapján és azt kőnyőrtelenűl behajtották kényszermegfizettetés utján.

 • Péter István

  Az egyik gond, hogy a médiamunkások, vagy az azokhoz hasonlók gyakran képzelik magukat az Atyaúristen földi helytartóinak.

  A másik kérdés, hogy a parlamenti képviselők és a legfőbb közjogi méltóságok mandátuma Szerbiában is a választópolgárok szuverén ítéletén és döntésén alapul. Aki ezt nem veszi figyelembe és ráadásul, még átkozódik és idétlenkedik is, az súlyos népfelségsértést követ el.

  • Harold Finch

   A népfelség elve pont azt jelenti, hogy a politikus a tevékenységéért elszámolással tartozik az választópolgárok, pl. újságírók felé, akik a választókat érdeklő kérdéseket teszik föl.

   A megválasztottak döntéshozónak SEMMI másra nincs fölhatalmazzása, mint hogy a szavazzon, vitázzon, és a neki kijelölt kérdésekben döntösön. Arra, hogy újságírókat zaklasson, blogokat töröltessen nem.

   Aki nem tudja elviselni a kritikát, ne menjen politikusnak, hanem húzodjon be a sarokba egy gumibszobában és hüppögjön sértődötten, hogy ezek a galád emberek tagadják és megkérdőjelezik az ő törvény fölött álló felsőbbrendűségét.

   Egyébként köszönöm, hogy ezzel a hozzászólással is igazolta Kertész Ákos szavainak mély igazságát: ebben az országban élők többsége szervilis vagy közönyös alattvaló.

   • Diogenész – provocateur

    Ezt kellene először megtanítani a politikusainknak.

 • Dirty Truth

  Majd lesz még rosszabb! Orbániában is…

 • Zulejka

  Azt gondolom, hogy a legjobb szándék ellenére ez egy rosszul sikerült és rosszul értelmezhető cikk.
  Nem kell a tergál, A segítő szándék nem nagyon szelektál, összerak mindent, amit nélkülözni tud.Ha már annyira sehol sem kell a régies ruha, akkor égessük el,szennyezve a levegőt?
  Kérek tippet, mi legyen vele.

  • Havelock

   Ott a tipp, dobjuk a használt ruha konténerbe, és ne érezzük úgy, hogy adományt adtunk, hanem megszabadultunk a szeméttől.

   • Zulejka

    a környékünkön már hármat szüntettek meg, mert nem győzték üríteni. Ahogy megtelt a konténer, a környezete tele lett a mellérakott cuccal+szeméttel.
    Másik zsugát kérek.

  • csakkata

   A H&M-be mindenféle minőségű ruhát be lehet vinni, egy szatyor cuccért 500 Ft-os utalványt adnak.

   • Judit Madarassy

    pont ezt akartam írni. Amit nem lehet elajándékozni, azt mi oda visszük. Sokkal jobb, mint kidobni, mert az anyagot hasznosítják.

  • Valse Triste

   Csak rosszindulattal nevezhető rosszul sikerültnek – nagyon jól összefoglalja azt, amit adományokkal kapcsolatban tapasztaltam, ami bennem már többször fölmerült. Hogy rosszul értelmezhető lenne? – az már az olvasón múlik, mit ért meg belőle…

   És még egyszer: ADOMÁNYról volt szó, nem szemét újrahasznosításról….

  • ingyombingyom

   ennek éppen a lényege az,hogy a nekem teljesen felesleges!! cuccokat úgy adnám hogy még imát is mondjanak érte-nem segitő szándékkal hanem helyhiány és ócska lom mit keres ez itt nekem….-akkor odaadom.
   ez minden csak nem segitség ámde álságos ráhordott ideológia.
   azt add oda,amivel segítesz.pontosan jól korrekten leírva.az útban levő felesleges hordhatatlan cuccokat újrahasznositják-azt vidd konténerbe de ne adományozd,álságos módon.ennyi lenne a cikk lényege.

  • Judit Ágnes Szabó

   A fogyasztoi tarsadalmunk problemajat, hogy tul sok a hulladek, pl. ruha is, nem zudithatjuk a szegenyek nyakaba. Ami ronda, rossz, hianyos, vagy vegletesen divatjamult, a mai eletben nem praktikus, az nekik sem az. Le kell lomtalanitani, ruhagyujto kontenerbe vagy egyszeruen a lomtalanitaskor. Hatha gyonyoru rongyszonyegbe lenyegul at… vagy elenyeszik, mint egyszer mi magunk is.

  • Velezné Klára

   Kérlek,olvasd el KATÁNAK irt válaszom

 • Kata

  ” Persze ez is nehéz, mert mindenkinek máshol van az a határ, ami alatt már nem venné fel.”
  Sajnos nálam ez a kulcsmondat. Semelyik irányból sem érzem magam megfelelőnek arra, hogy eldöntsem. Megalázni, terhelni sem akarok senkit feleslegessel, de szemétbe sem dobnék olyat, ami viszont még hasznos lenne.
  (És pontosan tudom, hogy máshol van a határom. Amikor úgy hozta a világ, simán felvettem. De nagyon értem a tinédzsert vagy idősebbet is, hogy jobbra vágyik, én is vágytam.)

  Tök jó lenne, ha elvihetném valahova, ahol a megfelelő ember szétkapja, kiválogatja, aztán a maradék még mindig az én gondom maradna, nem terhelném vele a segítőket.

 • elemes

  Hiánypótló, fontos írás, Nóra. A lomtalanítást ne keverjük az adományozással.

 • Péter István

  Lopott közpénzt, vagy mit mosogatnak?

 • Knerten

  A szegénynek nem kell a használt ruha, nekem meg nem kell ez az álempatikus, szentimentális nyavalygás. Amikor nem volt olyan munkám, amivel jól kereshettem volna, bizony én örültem az “uraktól levetett” ingnek, nadrágnak, kabátnak, és hordtam, mert ingyen volt, és mert volt. Most, hogy van olyan munkám, megengedhetem magamnak, hogy a 4-5 éves pulóvert, inget, ami bár még hibátlan, de már láthatóan viseltes, lecseréljem, és átengedjem annak, aki most van abban a helyzetben, mint én 10 éve. Ja, 10 éve még én is fiatal voltam. De nem a “nyomott sztrecss kellett”, hogy “én is legyek valaki”, hanem annak örültem, amit kaptam.

  • Knerten

   Egyébként meg való igaz, amit a cikk ír, hogy amióta bevásárlóközpontban, aluljáróban, turkálóban dől ránk az olcsó, elfogadható minőségű ruhaféle, azóta a ruhanemű valóban leértékelődött. De ez egyben azt is jelenti, hogy a szegény is megkaphatja most már olcsóbban azt, ami korábban a tehetősek kiváltsága volt. Amikor a Tescóban 1-2 ezer Ft egy saját márkás, tiszta pamut ing, akkor azt meg lehet venni. Persze, hogy nem márkás, és nem a legújabb divat szerinti a gallérja, és nem vasalásmentes. De ing, és lehet hordani, és meg lehet vele elégedni. És el lehet benne menni állásinterjúra. Vagy be lehet az árát dobálni a játékgépbe, és szidni a “gonosz gazdagot”, hogy miért nem a vadiúj, márkás, legújabb divat szerinti ruháját adja oda adományba. (Talán azért, mert annak az áráért ő keményen megdolgozott…? Ki tudja…)