Szerelemi bánatában Afrikába költözött, majd onnan is segített kokaint csempészni a ’Ndrangheta-klán tagja

Abidjan kikötője Elefántcsontparton Fotó: Romain Seaf
Abidjan kikötője Elefántcsontparton Fotó: Romain Seaf

 

A dél-olaszországi Calabria régióban otthonos ’Ndrangheta egyike az ország titokzatos, klánszerűen szerveződő maffia-családjainak. A szervezett bűnözéssel foglalkozó csoport globálisan is jelentős tényezőnek számít: többek között ők kontrollálják évente több tízmilliárd dollár értékű kokain becsempészését Latin-Amerikából Európába. A csoport szigorúan ragaszkodik a hagyományokhoz, ami a viselkedéssel és titoktartással kapcsolatos elvárásaikban is megnyilvánul. A ’Ndranghetából nem egyszerű kilépni – különösen nőknek.

 

 

Az olaszországi maffiaellenes bűnüldöző szervek szerint Siderno városa a ’Ndrangheta egyik legbefolyásosabb csoportjának, az úgynevezett sidernói csoportnak az otthona. A négy legfontosabb sidernói család – a Commissók, az Aquino-Colucciók, a Crupik és a Figliomenik – a legnagyobb játékosok közé tartoznak, állítja Antonio De Bernardo helyi maffiaellenes ügyész. Szakértők szerint a Siderno-hálózat kontrollálja az Európába érkező kokain többségét.

Amikor a családtagokat – jellemzően a férfiakat – letartóztatják, a sidernói nőkre hárul a feladat, hogy tovább vigyék a boltot. Ezért aztán a ’Ndrangheta házasságok nem csak szerelemből vagy becsületből köttetnek, hanem üzleti megfontolásokból is.

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt Jole Figliomeni, a ’Ndrangheta egyik vezetőjének huszonéves lánya rossz emberbe szeretett bele, és a botrány a háború szélére sodorta a sidernói klánokat. A nő ezek után Nyugat-Afrikába, Elefántcsontpartra költözött, és látszólag új életet kezdett, távol a maffiától.

Jole egy e-mailben azt írta az OCCRP olaszországi partnerének, az Investigative Reporting Project Italiának (IRPI), hogy azért hagyta el Sidernót, hogy olyan közösséget találjon, ahol nem az számít, ki kicsoda és kit ismer. Az IRPI által megszerzett olasz hatósági dokumentumok – köztük lehallgatási jegyzőkönyvek – azonban azt mutatják, hogy Jole nem szakította meg a kapcsolatot a családjával.

Becsületbeli ügy

Jole apja Alessandro Figliomeni, aki a kétezres évek végén Siderno polgármestere volt, és akinek a maffia-kapcsolatai azóta bizonyítást nyertek. Az IPRI által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Jole 2008-ban beleszeretett Giuseppe Crupiba, aki a négy helyi ’Ndrangheta-család egyikének tagja volt.

A különböző családok tagjai közötti párkapcsolatok önmagukban nem ritkák, sőt alapvető szerepet játszanak a családok közötti szövetségek kialakításában.

Crupi azonban már nős volt: a sidernói fő-főnök, az U’Mastru (Mester) néven is ismert Giuseppe Commisso testvérét vette feleségül.

Amikor a viszonyra fény derült, a botrány felbőszítette U’Mastrut, és félő volt, hogy a város két legbefolyásosabb családja egymás ellen fordul. A Crupi család virágkereskedelemmel foglalkozó, sikeres üzletet folytatott Hollandiában, amely egyúttal fedőtevékenységként is szolgált a kábítószer-kereskedelemhez.

A Figliomeni család pedig a helyi politikai erőket tartotta a markában Alessandro polgármesteri pozícióján keresztül. A ’Ndrangheta egyik kanadai székhelyű tagja szerint a botrány rontotta U’Mastru családjának, a Commissóknak a megbecsülését, miközben erősítette a Crupi és a Figliomeni családok közötti kapcsolatokat – utóbbi különösen fontos szempont volt, tekintettel a Crupik gazdasági befolyására.

A múltban a ’Ndrangheta-háborúk vérontásba torkolltak. Ezúttal a sidernói feszültségek nem fajultak tettlegességig. Valószínűleg azért nem, mert a családok házasságok révén szorosan összefonódtak. A válság 2010. decemberében ért véget, amikor is Figliomeni polgármestert letartóztatták korrupció és maffiakapcsolatok vádjával, és a külső fenyegetés hatására a négy család félretette a nézeteltéréseit. (Alessandro Figliomenit azóta elítélték. U’Mastrut szintén 2010-ben tartóztatták le egy másik nyomozás eredményeként; pere jelenleg is zajlik.)

2011. áprilisában Jole Figliomeni elhagyta Olaszországot, és Elefántcsontpart legnagyobb városába, Abidjanba költözött. Úgy tűnik, románca Crupival ekkor már véget ért. Az IRPI-nek a nő azt írta, azért költözött el, hogy “az emberek a képességeim miatt értékeljenek, és ne ítélkezzenek rólam ismeretlenül is olyan személyes dolgok miatt, amelyek az apámmal történtek.”

A kokain útja Nyugat-Afrikán át Európába

Ha Jole valóban megpróbált szakítani a ’Ndranghetával, Elefántcsontpart nem feltétlenül volt a legjobb választás. A közvetlenül Dél-Amerikából érkező szállítmányok Európában gyanússá váltak, ezért az elmúlt évtizedben a nyugat-afrikai országok egyre fontosabb köztes állomásává váltak az Európába tartó kokainkereskedelemnek.

Elefántcsontpartot az olasz rendőrség a kokainkereskedelem egyik csomópontjaként tartja számon.

2013-ban az olasz hatóságok új nyomozást indítottak a sidernói klánok ügyében. Maffiaellenes nyomozók elmondták az IPRI-nek, hogy az intenzív megfigyelést és telefonos lehallgatást is magába foglaló, több mint két éven át tartó műveletből kiderült: a sidernói klán nyugat-afrikai kikötőket (többek között az elefántcsontparti Abidjant) használt arra, hogy kokaint csempésszen Európába az antwerpeni kikötőn keresztül.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint 2014 elején a sidernói klán kapcsolatba lépett az eltévelyedett lánygyermekkel, Joléval. Az ügyészségnek átadott bizonyítékok alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy U’Mastru megbízta Claudio Spatarót, aki Sidernóban dolgozott logisztikai menedzserként, hogy építsen ki egy Abidjanból induló kábítószerkereskedelmi útvonalat az antwerpeni kikötőbe.

2014. február 9-én a rendőrség lehallgatott egy telefonbeszélgetést Claudio Spataro és Cosimo Pezzano között. Pezzano, aki szintén U’Mastru hálózatának magas rangú tagja volt, a beszélgetés idején Olaszországban tartózkodott, és egy meg nem nevezett “lányról” érdeklődött. Bár a neve nem hangzott el a lehallgatott telefonbeszélgetésben, az ügyben nyomozó rendőrök a szóban forgó lányt Jole Figliomeniként azonosították.

A lány mutatja meg neked a helyet? – kérdezte Pezzano.

Igen, igen, szegényke – válaszolta Spataro. – Teljesen oda meg vissza van. Ha ő nem lenne, nekünk már rég lefőtt volna. Nem értem a nyelvet, nem értek semmit. Baszki. Mármint eleve miatta jöttem ide, mert…

Hát persze, ő már ismeri a helyet.

Jaja. Érted, lelépett a munkahelyéről, otthagyta [hogy segíthessen]. Három napja jön velem mindehova.

2016-ban Spatarót, Pezzanót, és 21 másik személyt letartóztattak kábítószer-kereskedelem vádjával. A vádemelés egy rendőri akció eredménye volt, amely során a rendőrök lefoglaltak egy egykilós kokaintömböt, amit Spataro helyezett el egy sidernói raktárban. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy az egykilós tömb annak a szállítmánynak a része volt, amely alig néhány nappal korábban érkezett meg Antwerpenbe. A csomagot Abidjanban, Jole Figliomeni otthonában adták fel.

A rendőrség itt elvesztette a nyomot. Mivel Elefántcsontparton nem voltak nyomozóik, és nem tudták lehallgatni a helyi telefonbeszélgetéseket, az olasz rendőrségnek kevés információja volt arról, hogy a sidernói családok hogyan használhatták az abidjani kikötőt.

Új meló, régi kötelékek

Nem tudni, hogy Jole feladata csak egyszeri utaskísérésre korlátozódott-e, vagy nagyobb szerepet is játszott. Pontosan nem tisztázott, hogy mit csinált az Elefántcsontparton töltött első három évben. Egy 2013-as interjúban „tanácsadónak” nevezte magát.

2014. február 26-án Jolénak új munkahelye lett: Facebook-profilja szerint egy jó kapcsolatokkal rendelkező abidjani informatikai és kiberbiztonsági cégnél kapott jónak tűnő állást, mint üzemeltetési menedzser. Mindez mindössze 15 nappal a telefonhívás után történt, amelyben Spataro azt mondta, hogy „eleve miatta” jött Elefántcsontpartra.

Az IRPI újságírói augusztusban megkérdezték az abidjani cég tulajdonosát, hogy kapcsolatban áll-e a Siderno klánnal; a férfi nem válaszolt a megkeresésre. Jole e-mailben az írta az IRPI-nek, hogy az újságírók kérdezősködése miatt kirúgták a cégtől. Facebook-profilja szerint azonban Jole már júniusban otthagyta a céget – azaz legalább hat héttel azelőtt, hogy a riporterek megkeresték a tulajdonost.

Nem tudjuk pontosan, Jole milyen szolgálatot tett a sidernói klánnak, vagy hogy mennyi ideig segített nekik. Amikor az IPRI újságírói először kapcsolatba léptek vele, Jole azt mondta, hogy válaszolni fog a kérdéseikre, hogy segítsen a ’Ndrangheta elleni küzdelemben. Ezt az ígéretét azonban soha nem váltotta be.

Az Oxfordi Egyetem kriminológia professzora, Federico Varese szerint Jole részvétele rávilágít a ’Ndrangheta legnagyobb erősségére: hogy ténylegesen családként működik.

Más csoportokhoz – mint például a hollywoodi filmekből ismerős szicíliai Cosa Nostrához – nem csak családtagok csatlakozhatnak. Ez megkönnyíti a tagok távozását, és azt is, hogy a rendőrség beépüljön a szervezetbe. A ’Ndrangheta sokkal inkább a családi kötelékekre támaszkodik.

Varese szerint a ’Ndrangheta migrációval terjeszkedik. Először csak néhány családtag költözik idegen országokba, és később ők szólnak a többieknek. „A’Ndrangheta globális befolyása sokkal nagyobb, mint a többi olasz maffiacsaládé, és ez azzal is összefügg, hogy ők mind rokonok. A nőknek nagyon nehézükre esik nemet mondani, ha közeli családtagjukról van szó.”

Szerző: Cecilia Anesi és Giulio Rubino (IRPI)

Fordította: Orosz Kata

Ez a cikk az IRPI és a Correctiv együttműködésével készült; a Flanders Connecting Continents Grant anyagilag támogatta a cikk elkészülését. A cikk eredeti, angol nyelvű változatát itt olvashatja.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Senki Alfonz

  Most akkor Putyin ellopta Orbán ötletét?

 • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

  Csakis SOROS provokációjáról lehet szó. Mi másról is lehetne?

 • Molnár Lajos

  Ez a hírecske több oldalról sánta.
  Először is, most nekem el kell hinnem egy Kovalev nevű valakinek, hogy holtak is vannak ezek között? Így, pöccre? Semmi alátámasztó bizonyíték, csak első szóra?
  Na, ne már.
  A másik gond az, hogy ha logikusan gondolkodunk, akkor az egész sztori bűzlik.
  Putyin jelenleg birtokon belül van. Mégpedig szilárdan. Még arról sincs szó, hogy inogna a trónja. Semmi szüksége tehát egy ilyen, mindjárt a második nézésre lebuktatható akcióra.
  Ezzel persze nem állítom azt, hogy nem lehet hozzá köze. Csak azt, hogy elég valószínűtlen, hogy ilyesmire vetemedjen, mert nincs rá szüksége.
  Nézzük ezt az esetet (ha egyáltalán megtörtént), abból a szemszögből, hogy kinek használ?
  Putyinnak nem, mert ez rombolja az addigi munkáját. Azt pedig kérném kivenni az érvek közül, hogy nem képes egy kétlépéses távlatban előre látni. 2000 óta tartó regnálása alatt számtalanszor bebizonyította, hogy profi sakkjátékos, profi diplomata. Előre gondolkodik, olyan személy, akinek nem fogják a kezét, nem súgnak a fülébe.
  Itt és most leszögezném, nem vagyok a híve. Ami tény, azonban tény. Tisztességes ember tiszteli az ellenfelét, ha az tehetséges.
  Szóval kinek használ?
  Ellenfeleinek azonban használ egy ilyen kommunikációs stratégia, mert mint már említettem, rombolja az imázst. A kevésbé tájékozott és gondolkodni lusta emberek között ez egy folt a pedigrén. Ilyen ember márpedig sok van. Nagyon sok.
  Kérdés, hogyan tudták ezt kivitelezni, ha egyáltalán igaz?
  Mert egy ilyen megoldáshoz bele kell tudni piszkálni (hackelni) egy közösségi oldal informatikai magjába, be kell tudni lépni az adatbázisba. Putyinékról el tudom képzelni, hogy képesek ilyenre, csak fentebb vázoltam, hogy nem érdekük egy ilyen banánhéjat dobni a cipőjük elé.

  Akkor mégis ki volt?

 • furfi

  Jövőre a házsongárdi temető apraja-nagyja Orbánra fog szavazni, nem hasonlít valami ???

 • Balogh József

  Nem az a baj, hogy buta vagy. Hanem az, hogy ezt a tényt még reklámozod is….

 • Repeta

  Na mi van Czakó, miért nem cáfolod meg, amit Weninger Zoltán a válaszában közölt? Gyerünk, hazudj egy ordasat, olyan jó fideszesen! Menni fog.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Először tájékozódjál, utána pedig ne vádaskodj!
  “48. Törlés a központi névjegyzékből
  97. § (1) A Nemzeti Választási Iroda törli a központi névjegyzékből a kérelmére névjegyzékbe vett, külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgárt

  a) ha törlését kéri,

  b) a névjegyzékbe vétele napjától számított tíz év elteltével; a határidő megszakad, ha a választópolgár a névjegyzékben szereplő adatait módosítja, névjegyzékbe vételének meghosszabbítását kéri vagy szavazási iratot ad le.”
  https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300036.TV

  Előre is köszönöm bocsánatkérésed!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Fontos tudnivaló, hogy azoknak, akik egyszer már regisztráltak a magyarországi választásokra, nem kell ismét regisztrálniuk, függetlenül attól, hogy végül éltek-e választójogukkal, vagy sem. A regisztráció ugyanis alapból tíz évig érvényes, illetve minden választási tevékenység automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. Tehát ha valaki egyszer szavaz, akkor a következő tíz évben bármikor szavazhat újbóli regisztráció nélkül. – a Transindex.ro portálról”

  “Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes.”
  http://magyaridok.hu/belfold/rmdsz-torvenyes-szovetseg-valasztasi-regisztracios-eljarasa-2416267/

  “Tíz évig érvényes a regisztráció

  Az állampolgárok a regisztrációtól számított tíz évig szerepelnek a választói névjegyzékben, de bármilyen, a választásokkal kapcsolatos cselekmény további tíz évvel hosszabbítja a határidőt; azaz, a tíz év számítása elölről kezdődik, ha a választó módosítja adatait, részt vesz szavazáson, vagy kifejezetten kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona.”
  http://szabadsag.ro/-/tudnivalok-a-jovo-evi-magyarorszagi-valasztasokrol

  Várom megtisztelő bocsánatkérésed.
  Nem csak tőlem, hanem a többi liberálistól … is.
  Akik szintén nem hazudnak.

  Rendes nevem ott a Facebookon, 2001-óta használt nick-nevemre büszke vagyok, és vállalom minden eddigi bejegyzésem.

 • Állatbarát

  Hülye vagy mint szódás a lovát.

 • transformer

  Az igaz, hogy sokféle rendszert neveztek/neveznek demokráciának, elég az ókori rabszolgatartó demokráciára gondolni. A polgári demokrácia demokratikus jellegét is naponta meg lehet kérdőjelezni. A tekintélyelvű politika azonban, még a legjobb szándék mellett is, nem egyeztethető össze a demokrácia alapelveivel. A tekintélyelv ugyanis általában nem azt jelenti, hogy valakinek a saját szakmájában, adott esetben a politikában addigi teljesítménye alapján kialakul egyfajta széles körű respektusa, hanem azt, hogy – akár korábbi teljesítményük alapján – tekintélyt szerzett személyeket szinte minden vonatkozásban referenciaként erőltetnek rá az emberekre, akik pedig ezt megkérdőjelezik, azokat olyan módszerekkel távolítják el a közéletből, amelyek a korszakunknak megfelelő társadalmi normákkal ellentétesek. Ennek a gyakorlatnak a “normális” polgári demokráciákban is vannak példái, azonban az autoriter rendszerekben ezek az eszközök válnak a hatalomgyakorlás tipikus eszközeivé, és ez a putyini rendszerre jellemző (az nem mentség, hogy előde sem volt különb). Eddig a pontig Magyarország még nem jutott el, de a veszély jeleit már lehet észlelni. Ezek a jelek a kritika lehetőségeinek módszeres visszaszorításában nyilvánulnak meg.

 • Sunyiló

  Onnan lehet levélben szavazni. A fideSS Választási Bizottság (OVB) megküldi a szavazólapot válaszborítékkal, az idegenben élő(?) pedig vissszaküldi… Persze, ez a kint dolgozókra nem érvényes, mert ők nem átallanának másra szavazni…

 • transformer

  Kiszely Zoltán a Századvéghez tartozik, tehát tőle nem várható Orbán kritikája. Az SS, putyinista bérenc stb. az ellenzék ostoba jelzői közé tartoznak, ami arra utal, hogy amit ők alternatívának tartanak Orbánnal szemben, az nem igazán alternatíva. A jelenlegi kormányzattal szemben nekem – hasonlóan a Putyinról írottakhoz – nem elsősorban külpolitikai kifogásaim vannak, hanem belpolitikai jellegűek, ezek pedig igencsak súlyosak: a demokrácia (még a korlátozott polgári demokrácia értelmében is) alapvető intézményeinek korlátozása, a tömegek tudatos elbutítása, az ország alávetése a nagytőke bizonyos csoportjainak (bel- és külföldi csoportoknak egyaránt), a klientúrájuk szégyentelen lopásai, olyan társadalompolitika, amely az 1945 előtti világ legrosszabb hagyományait eleveníti fel.