Az OCCRP kiáll a független magyar sajtó mellett

Fotó: Seth Fogelman/Unsplash/OCCRP
Fotó: Seth Fogelman/Unsplash/OCCRP

 

A független magyar médiának támogatásra van szüksége, miközben nem csak Magyarországon, hanem egész Európában egyre súlyosabb veszélyek leselkednek a sajtószabadságra. Az OCCRP komolyan aggódik amiatt, hogy az újságíróknak mennyire súlyos kihívásokkal kell szembenéznie olyan országokban, amelyek egyébként demokráciának hívják magukat. Ezek a veszélyek a rágalmazástól egészen az európai földön elkövetett újságíró-gyilkosságokig terjednek.

 

 

Múlt héten a Figyelő című hetilap egy kétoldalas cikket jelentetett meg, amelyben állításuk szerint “Soros zsoldosait” listázzák. A cikkben olyanok neve is szerepel, akik részben a Soros alapította Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott szervezeteknél dolgoznak.

A cikk nem sokkal azután jelent meg, hogy Orbán Viktor egy rádióinterjúban a “Stop Soros” törvéncsomagról beszélt és azt állította, hogy a magyar kormánynak van egy listája kétezer fizetett Soros-zsoldosról. Orbán szerint ők a kormány megbuktatásán és a bevándorlás elősegítésén dolgoznak.

A Figyelő a civil társadalom és a független sajtó több mint kétszáz tagját listázta “zsoldosként.”

A listán rajta van az OCCRP egyik partnerszervezete, a Direkt36 non-profit oknyomozó újságíró központ is. Tavaly egy másik OCCRP partnert, az Átlátszót támadta a magyar kormánypárti média, amikor feltette egy hasonló listára.

Mindkét fent említett szervezetet nemzetközi szinten elismerik; díjnyertes tényfeltáró cikkeket publikálnak és mert gyakran derítik fel a jelenlegi kormány korrupciós ügyeit és üzleti kapcsolatait.

Az Átlátszó 2016-ban Pulitzer Emlékdíjat kapott, 2017-ben pedig az Európai Sajtódíj jelöltjei között volt Innováció kategóriában annak a projektnek az elismerésként, amellyel az uniós források elköltését követték nyomon. A Direkt36 újságírói között Soma-díjasok vannak, 2016-ban pedig ők is jelöltek voltak az Európai Sajtódíjra oknyomozó újságírás kategóriában a miniszterelnök vejének uniós forrásból való gazdagodását feltáró munkájukért. E két szervezet nem csak az OCCRP hálózatának tagja, hanem a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciumának is (International Consortium of Investigative Journalists).

A Figyelő olyanokat is feltett a listára, akik Transparency International munkatársai – ez a szervezet az OCCRP partnere a Globális Korrupcióellenes Konzorciumban. A listán szerepelők között voltak, akik olyan, az emberi jogok és szabadságjogok terén végzett munkájukról ismert civil szervezeteknél dolgoznak mint az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért. A listán elhunytak is szerepeltek. A Figyelő az ő családtagjaiktól azóta elnézést kért, a listára adott reakciókat pedig “hisztériának” minősítette.

Utóbbival nem értünk egyet. A listázottakat nevük közlése után olyan nacionalisták vagy szélsőségesek támadhatják meg, akik a kormány kegyeit keresik – pont úgy, ahogy ez már más országokban korábban megtörtént.

Egy ilyen lista arra tett kísérlet, hogy megfélemlítsék a független hangokat, és a módszer hasonlít azokhoz a támadásokhoz, amikor más fasiszta vagy szélsőséges kormányok listákat kreáltak az “állam ellenségeiről.”

Ezt a listát ráadásul egy olyan időszakban publikálták, amikor a sajtószabadság folyamatosan erodálódik Magyarországon. Orbán újabb választási győzelme után közvetlenül bezárt a Magyar Nemzet és az angol nyelvű Budapest Beacon is. A Lánchíd Rádió elhallgatott.

Richard Field, a Budapest Beacon egykori vezetője annak bezárásáról úgy nyilatkozott: mivel egyre több független médiaterméket vásárolnak, illetve zárnak be Fidesz-párti üzletemberek, egyre nehezebb lett volna megbízható és pontos információhoz jutniuk arról, hogy mi is történik valójában Magyarországon.

Fontos, hogy amikor a sajtószabadság veszélyben van, akkor a demokrácia alapjai is veszélybe kerülnek.

Hiszen utóbbihoz élénk közélet kell, amelyet a szólásszabadság, a pluralizmus és a kormány elszámoltathatósága biztosít. Azok az újságírók, akik az OCCRP hálózatának tagjai Magyarországon a független média utolsó olyan bástyái között vannak, amelyek még hajlandóak kritikusan viszonyulni a kormányhoz.

Szerző: OCCRP

Fordította: Kőműves Anita

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja. 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Péter István

  Szóval, maradjunk annyiban, hogy abszolút független média manapság már nem létezik. Valamilyen érdeke, célja és vágya minden médiacsoportnak van, ami aztán magát a tevékenységet is meghatározza. Az a cél, hogy “függetlenség” nehezen értelmezhető és nem is életképes.
  És hát, van a médiának egy igen komoly tévedése, még pedig a hatalmi ágként való képzelgés és a hatalomgyakorlók feletti vélt ellenőrzési jog. Ugyan is hatalmi ágak egyáltalán nem léteznek, mert a hatalom egy és oszthatatlan, amelynek a kizárólagos tulajdonosa és birtokosa maga a nép, aki egyedül jogosult a hatalomgyakorlók megválasztására és ellenőrzésére. Az más kérdés, hogy a média egy szakmai eszköz lehet a hatalomgyakorlók és a nép kezében, valamint a szakmai önállósága és függetlensége is megvan.
  Az oknyomozásokról meg csak annyit, hogy azok igen gyakran az okrágalmak formáját öltik, mert a hiányzó információkat kitalációkkal, víziókkal, konstruált összefüggésekkel és homályos hivatkozásokkal pótolják.
  Ja, és még annyit, hogy a lista, az lista. Maga Soros György mondta el, hogy minden eszközzel és módszerrel az Orbán kormány megbuktatásra és a NER szétverésére törekszik, s mindehhez itt vannak az emberei Magyarországon, akik az ő védelmét és támogatását élvezik. A Figyelő meg egyszerűen megpróbálta számba venni ezt az ügynökhadsereget, hogy akkor lássuk a diverzánsokat. Vagy is, a hiszterizált lista nem más, mint a valóság egy darabja.

  • Kató Tóth-Pintér

   Maga olyan szép, mint amilyen okos?

   • Péter István

    Igen.

    • Kató Tóth-Pintér

     Akkor olyan lehet, mint Németh Szilárd.

     • helena bu

      Nem, nem hazudott, ő valóban szép férfi.

 • Windeisen Zoltán

  szerintem is legyen független a média, de ne úgy ahogy az átlátszó nevű s…r mondja.!!

 • gmihaly

  “Vitam et sangionem” – sed avenam non (Élertünket és vérünket – de zabot nem).

 • Vidéki

  “A Figyelő a civil társadalom és a független sajtó több mint kétszáz tagját listázta “zsoldosként.”

  A listán rajta van az OCCRP egyik partnerszervezete, a Direkt36 non-profit oknyomozó újságíró központ is. Tavaly egy másik OCCRP partnert, az Átlátszót támadta a magyar kormánypárti média, amikor feltette egy hasonló listára.”

  A MAGYAR NYELV ÉRTELMEZŐ SZÓTÁRA
  ZSOLDOS melléknév és főnév

  Olyan , aki, amely nem általános hadkötelezettség alapján teljesít katonai szolgálatot, hanem toborzáson önként vállalkozik arra, hogy meghatározott ideig katona lesz.
  Pénzért idegen érdekeket szolgáló, a maga becsületét eladó személy; bérenc. (Az imperialisták zsoldosai nem zavarhatják meg építő munkánkat).

  Azt hogy George Soros kiket pénzel Magyarországon csak ő tudhatja meg azok akiket pénzel ?
  A nyitottság meg az átláthatóság erre azért nem vonatkozik?

  Ő azt nekünk hirdeti és csak rajtunk követeli ! Saját magán nem!

  Soros György – a terv élére állva – úgy vélte, hogy a nyílt társadalmak csak akkor virágozhatnak, ha olyanok töltenek be felelős pozíciót, akik képesek méltóan képviselni és népszerűsíteni az ilyen társadalmak alapvető értékrendjét. Az volt az elképzelése, hogy – a világ minden tájáról toboroz oktatókat és hallgatókat …

  A CEU professzorai is Soros pénzéből élnek, ne szégyenkezzenek, ha ez napvilágra kerül.

  Régebben a híres-nevezetes Keller László MSZP politikus is az “üvegzseb” kampányával vált híressé.

  Miért emlegetnek feketelistát a “Tanárok, civilek” akkor, amikor csak arról van itten nagyba szó, hogy átlátszó zsebükben megcsillan Soros pénze.
  Nem kellene küzdeniük az Átlátszóság ellen!

  Sorosnak van egy Transparency International nevű szervezete is, mely nevében hordozza az Átlátszóságot!
  Az “Üvegzseb szép!”