Az azeri elnöki család a máltai Pilatus Bankot használta vagyona elrejtésére

Lejla Alijeva, az azeri elnök lánya és Michelle Muscat, a máltai miniszterelnök felesége Fotó: DaphneCaruanaGalizia.com/OCCRP
Lejla Alijeva, az azeri elnök lánya és Michelle Muscat, a máltai miniszterelnök felesége Fotó: DaphneCaruanaGalizia.com/OCCRP

Afféle családi bankként használta az azeri kormányzó elit a máltai Pilatus Bankot. Az uniós szigetország bankján keresztül bonyolítottak le ugyanis több olyan üzletet is Ilham Alijev azeri elnök lányai, amelynek során offshore cégeken keresztül vásároltak luxusingatlanokat, cégeket, és drága szállodákat Európában és a Közel-Keleten. A cél az volt, hogy az azeri polgárok ne tudják meg, milyen mesés vagyonuk van. 

 

 

Az Alijev-lányok mellett Kamaladdin Hejdarov azeri katasztrófavédelmi miniszter fiai is a Pilatus Bankon keresztül bonyolítottak hasonló üzleteket. A bank ellen jelenleg pénzmosás ügyében nyomoznak, pénzeszközeit zárolták.

Először a tavaly októberben meggyilkolt máltai újságírónő, Daphne Caruana Galizia írta meg, hogy az azerbajdzsáni elnöki családnak a Pilatus Banknál vannak számlái.

Kapcsolódó cikkeink

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját

A Daphne Projekt: 45 kollégája eredt a felrobbantott máltai újságírónő gyilkosainak nyomába

Ján és Daphne Törvényei: Hogyan lehet elejét venni az újságíró-gyilkosságoknak?

Az újságírónő halála után indult újtára a Daphne-projekt, amely azt a célt tűzte ki, hogy befejezze a meggyilkolt máltai újságíró oknyomozó munkáját. A nemzetközi projektben 17 másik újságírószervezet mellett az OCCRP is részt vesz. Ez a cikk is a Daphne-projekt része.

Pilatus Bank: magas rangú ügyfelek

A Pilatus Bank azerbajdzsáni ügyfeleiről szóló első nyilvános információk Maria Efimovától származtak; az orosz nő korábban a bank alkalmazottja volt.

2017-ben Efimova mondta el Caruana Galiziának, hogy az azerbajdzsáni elnök legidősebb lánya, Lejla Alijeva több mint egymillió eurót (kb. 312 millió forintot) utalt át a dubaji székhelyű Sahra FZCO nevű cég Pilatusnál vezetett számlájáról egy, a máltai miniszterelnök feleségének tulajdonában lévő offshore cég számlájára.

Caruana Galizia cikkének megjelenése Máltán óriási botrányt robbantott ki. Joseph Muscat miniszterelnök hevesen tagadta a cikkben megjelenteket.

Egy helyi tévének sikerült felvennie, amint a botrány kitörésének napján, az éjszaka közepén a bank tulajdonosa, Ali Sadr és kockázatkezelő menedzsere, Antioniella Gauci kilépnek az épületből. Sadr egy több táskányi dokumentumot cipelt.

Néhány órával később, hajnali 4 óra körül egy titokzatos privát gép szállt fel a máltai nemzetközi repülőtérről, megállt Bakuban, majd Dubaj felé repült tovább.

Három nappal később a riporter egy másik cikket is megjelentetett, amely szerint a Pilatus Bank fő ügyfele Kamaladdin Hejdarov azerbajdzsáni katasztrófavédelmi miniszter.

Caruana Galiziát alig hat hónappal később meggyilkolták. Efimova éltetét féltve elmenekült Máltáról.

Nem világos, hogy az Alijeva által Muscat feleségének állítólagosan átutalt összegnek mi volt a célja. Az OCCRP és partnerei nem tudták megerősíteni Caruana Galizia beszámolóját az átutalásról, és Efimova nem tudta átadni az újságíróknak a dokumentumot, amelyet állítólag látott, és ami ezt igazolná.

Azt azonban a Daphne-projekt résztvevőinek sikerült bebizonyítani, hogy a Pilatus Bank valóban az azerbajdzsáni uralkodó elitet szolgálta ki.

Időközben a máltai Pénzügyi Hírszerzési Egység vizsgálatot indított a Pilatus Bank ellen. A hivatal jelentése szerint a bank 150 ügyfelének túlnyomó többsége kiemelt közszereplő Azerbajdzsánban, és a bank számos gyanús tranzakciót bonyolított le.

2018. márciusában letartóztatták a Pilatus Bank iráni tulajdonosát, Szajed Ali Szadr Haseminejadot, pénzmosás és szankciók elkerülésének vádjával. A tulajdonos letartóztatását követően a máltai bankhatóság befagyasztotta az intézmény összes vagyonát, beleértve az ügyfelek számláin levő pénzeket is.

Dubaji luxusingatlanok

A máltai korrupciós botrány középpontjában álló cég, a Sahra FZCO tulajdonosa Alijev elnök két lánya, Lejla és Arzu Alijeva. Ez az információ három, a Daphne-projekt munkatársainak nyilatkozó forrásból származik; a forrásokat a megtorlás veszélye miatt nem nevezzük meg.

A Sahra FZCO-t 2004-ben a dubai Jebel Ali szabadkereskedelmi zónában jegyezték be. A cég 2015. augusztusában nyitott számlát a Pilatusnál; a Sahra FZCO volt a máltai bank egyik első ügyfele.

A helyi ingatlan-nyilvántartás szerint a Sahra FZCO több luxusingatlant is birtokol Dubaiban. A Sahra FZCO a tulajdonosa a Sofitel Palm Resort & Spa hotelnek, amely a Palm Jumeirah nevű, pálmafát formázó mesterséges szigeten található. 

Szintén a Sahra FZCO a tulajdonosa a dubai Mercure Barsha hotelnek, valamint 16, a Pálma-szigeteken található luxusvillának. (A villák becsült összértéke 30 millió dollár, azaz közel 8 milliárd forint.)

Egy szintén Pálma-szigeti, hatmillió dollár (körülbelül 1,5 milliárd forint) értékű luxusingatlan tulajdonosa pedig egy bizonyos „Ilhama Alijeva”, aki ugyanazt a dubai postafiókcímet használja, mint Arzu és Lejla Alijeva.

Lejla és Arzu Alijeva illetve öccsük, Hejdar a tulajdonosai 17 további luxusingatlannak a Pálma-szigeteken, amelyek összértéke meghaladja a 100 millió dollárt (körülbelül 26 milliárd forintot).

Nem világos, hogy az Alijev család mikor vette meg a dubaji ingatlanokat, vagy hogy honnan volt rá pénzük. A meg nem nevezett források szerint az Alijev család a Pilatus Banknál vezetett számlákon gyűjtötte a dubai ingatlanokból származó nyereséget.

Alijev lányai nem válaszoltak az újságírók megkeresésére.

Gilan: újabb cég az Alijev-család tulajdonában

A Sahra FZCO, azaz az Alijev-lányok a többségi tulajdonosai egy Gilan nevű cégnek, amely Azerbajdzsán egyik legnagyobb ipari vállalatcsoportja. Ezt az információt, amely eredetileg szintén a meg nem nevezett forrásoktól származott, az újságíróknak egy 2013-as banki ellenőrzés dokumentációja alapján sikerült megerősíteniük. (A tulajdonosi struktúráról szóló dokumentum, amelyet az újságírók a Gilan tulajdonában lévő egyik bank honlapján találtak, már nem elérhető ugyanott.)

Mindeddig nem volt ismeretes, hogy az Alijev-lányok többségi tulajdonosai a Gilannak. A Gilan tulajdonosi struktúrájáról korábban rendelkezésre álló egyetlen dokumentum szerint a holdingot 2005-ben alapították, és a Hejdarov család tulajdonában volt. Kamaladdin Hejdarov régóta magas beosztású azerbajdzsáni köztisztviselő, aki szoros kapcsolatban áll az elnöki családdal.

Egy kiszivárgott 2010-es amerikai diplomáciai távirat szerint Hejdarov a „még azerbajdzsáni mércével mérve is hírhedten korrupt” állami vámhatóság elnökeként „hatalmas vagyonra” tett szert.

A távirat szerint a Hejdarovoknak állítólag „több vállalkozása van, mint bármelyik másik azerbajdzsáni családnak.”

Az új információ fényében viszont úgy tűnik, hogy a Hejdarovok vagy Alijev strómanjai voltak, vagy időközben átruházták vagy eladták Gilan-részvényeiket az elnök családjának.

Az Alijevek már korábban is használtak strómanokat, hogy óriási birodalmukat az azerbajdzsáni nép elől eltitkolják.

Hejdarov család: fényűzés a Közel-Keleten és Európában

Kamaladdin Hejdarov katasztrófavédelmi miniszter két fia, Nizsat és Tale Hejdarov a tulajdonosa kilenc, 33 millió dollár (körülbelül nyolcmillárd forint) összértékű luxusingatlannak a Pálma-szigeteken – derült ki az OCCRP által megszerzett, 2014-2016-os dubai ingatlan-nyilvántartásból.

Újságírók az is kiderítették, hogy a Hejdarov fivérek a végső tulajdonosai a Heritage Collection nevű, több offshore céget is a tulajdonosi struktúrájában tudó francia cégnek.

A Hejdarovok a Pilatus Bankon keresztül vásároltak ingatlanokat Európában, állítják a tranzakciókra rálátással bíró források.

A Hejdarovok többek között 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forintot) fektettek egy tengerparti üdülőközpontba a népszerű dél-spanyolországi üdülőhelyen, Marbellán. További 2,5 millió eurót (körülbelül 780 millió forintot) fektettek be a nyugat-grúziai Tskaltubo fürdővárosban, ahol egy négycsillagos szállodát terveznek építeni.

A források azt is állították, hogy a Hejdarov családnak strómanokon keresztül további cégei is vannak.

Az állítólag a Hejdarovok tulajdonában lévő cégek birtokában van közel 40 millió euró (13 milliárd forint) összértékű ingatlan az Egyesült Királyságban és Spanyolországban – jóllehet ezeknek a cégeknek a végső tulajdonosait nem sikerült dokumentumokkal igazolni.

Az újságírók megkeresésére a Hejdarov fivérek ügyvédjei azt nyilatkozták: „Ügyfeleink végső tulajdonosai olyan cégeknek, amelyek számlát vezettek a máltai Pilatus Banknál, és amelyek teljesen legitim és törvényes üzleti tevékenységet folytatnak.”

A tulajdonosi struktúrákat „európai vagyontárgyak és ingatlanok kezelésére” hozták létre, és a cégek tulajdonosi struktúrája sok esetben nyilvános volt.

Az ügyvédek elutasították a 2010-es diplomáciai távirat jellemzését a Hejdarov családról, és a táviratot „nem megbízható forrásnak” nevezték.

Szerzők: Miranda Patrucic, Juliette Garside, Hadízsa Iszmajilova és Jean-Baptiste Chastand

A cikk elkészítésében közreműködtek: Anuska Delic, Karina Shedrofsky, Anne Michel, Lejla Camdzic és Chris Benevento

A szerkesztő megjegyzése: a cikk egyik szerzőjét, Hadízsa Iszmajilovát, az OCCRP riporterét az azerbajdzsáni kormány 2015-2016-ban 18 hónapra bebörtönözte.

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja el.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Vidéki

  “Az azeri elnöki család a máltai Pilatus Bankot használta vagyona elrejtésére”

  Simor András pedig, aki Gyurcsány bizalmát élvezve lett jegybankelnök Ciprust használta vagyona elrejtésére

  hvg.hu/itthon/200923_SIMoR_ANDRAS_CEGuGYEI_offshorekiuzetes
  2009. jún. 3. – Túladott magyarországi cégén Simor András jegybankelnök, akinek ciprusi vállalkozása a napokban politikai vihart kavart. A titokzatos Trevisol Ltd. lehet a kulcsa annak is, hová tűnt több mint 800 millió forint a bankár vagyonnyilatkozatából.

  • Sandor Juhasz

   Simor András volt az Offshore Lovag az orbáni definíció szerint.Ma az egész Orbán-maffia e szerint működik.Csak hogy-hogynem mindig előkerül egy pendrive amivel zsarolhatók a számlatulajdonosok igy vagy úgy.Néha kiszivárogtatnak a Szolgálatok egy-egy részinformációt gumicsontként:)

   • Vidéki

    Bizonyítani nem illene?

    • Sandor Juhasz

     Mit kellene?Nem elég a cégbíróság honlapjára rámenni?Tehát az én offshore lovagom a jó, a te ….a rossz.Törleszteni csak hideg fejjel, meggondoltan szabad amikor váratlan és a legjobban fáj.Értem ezalatt a szolgálatokat is.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Te ugyan mit szoktál bizonyítani?

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Itt ragadom meg az alkalmat, hogy gratuláljak!
   Idén már másodszor fordult elő, hogy használható linket adtál meg, pedig még csak holnap lesz május 1.-je.
   Bravó!

   Azért is köszönet illet Vidéki efftárs, mert emlékezetünkbe juttatod Simonrt, meg az offshre-t.
   Hozsánna néked!

   Szeretném, ha ezek után véleményeznéd amit találtam.

   …”a közvetítő – egy kivételével adóparadicsomokban bejegyzett – Fidesz-közeli offshore cégek eredményeiből. Ezek a vállalkozások jegyezhették le az államkötvényt, így értelemszerűen náluk landolt a papírok után fizetett kamat és a szolgáltatási díj is. Az offshore cégek 145,9 milliárd forint bevételre tettek szert, és ehhez jön az a 9,6 milliárd forintnyi nyereség, amelyet Habony Árpád, a kormányfő informális tanácsadójának és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek az ügyvédje, Kosik Kristóf zsebelt be, miután csak a Kosik Ügyvédi Iroda vehette át az elkészült okmányokat, fejenként ötezer euró díjért cserébe. Összesen tehát 155,5 milliárd forint bevételt hozott a kötvényprogram a kormányközeli szereplőknek.”
   https://mno.hu/gazdasag/oriasi-penzt-ertek-orban-viktor-migransai-2426225
   Gyurcsány bizalmát élvezve következett be?

   “Egy másik céget, a Migrat Immigration Asia Ltd.-t Cipruson jegyeztek be. A vállalkozás ügyvezetője, Bodó János először, 2015. november 10-én egy a Magyarországon bejegyzett cég, a Migrat Bevándorlási Zrt. nevében terjesztett elő kérelmet letelepedési államkötvények forgalmazására Malajzia, Mongólia és a Koreai Köztársaság területére. Ez azonban sosem került a gazdasági bizottság napirendjére. Ezt követően a hasonló nevű ciprusi társaság nevében küldött kérelemre már pozitívan reagált a testület. Feltételezhetően a magyar vállalkozás kérvényét Bánki Erik a testület elnöke nem vitte a bizottság elé, pedig ott kellett volna dönteni a kérvényről.

   A liechtensteini S&Z Program Limited cég vezetője, Walter Wachter 2013. május 27-én, Schaan-ban kelt kérvényében egy sor közel-keleti és európai ország területére terjesztett elő kérelmet. Ezt a dokumentumot, amelynek a keltét a bélyegző lenyomata is igazolja, a gazdasági bizottság négy nappal korábban iktatta. A kérelem tehát időutazáson ment keresztül.

   Szinte ugyanez történt a szintén liechtensteini Voldan Investments Limited kérvényével. Ennek ügyvezetője és tulajdonosa, Josef Hermann szintén 2013. május 27-én, Schaan-ban kelt kérvényében kelet-európai és volt szovjet országok területére terjesztett elő kérelmet. Ennek a kérelemnek a keltét is a körbélyegző lenyomata igazolja, a testület mégis négy nappal korábban iktatta. A bizottság június 10-én jóváhagyta a kérvényt, Kazahsztán és Azerbajdzsán kivételével. Rogán Antal érdekes módon nem vitte a testület elé a két államra vonatkozó kérvényt. (További érdekesség, hogy a Voldan Investments Limited nevében Schönek Béla ügyvéd járt el a gazdasági bizottság előtt, ám az eljárására irányuló meghatalmazást nem adta le, vagyis jogilag nem járhatott volna el a vállalkozás nevében.) Josef Hermann 2015. december 12-én újabb kérelmet adott be a Dél-Afrikai Köztársaság, Kenya, Azerbajdzsán, Ausztria és Törökország tekintetében, de az a kérvény sem került a testület elé.”
   https://g7.24.hu/allam/20180202/hemzsegtek-a-szabalytalansagok-roganek-letelepedesi-kotvenyprogramjaban-buntetougy-lehet/
   Gyurcsány bizalmát élvezve, avagy kijátszva?

   “Valószínűleg több offshore cégnél bontanak majd pezsgőt a jól végzett munka és a 100 milliárd forintos profit örömére, amennyiben idén valóban véget ér a magyar letelepedésikötvény-program. Kár, hogy miközben Rogán Antal ötletével az államot akarták segíteni, az csak veszteséget termelt. Magyarország közben toplistás a kínaiaknak pénzért letelepedési engedélyt adó országok sorában.”
   https://24.hu/belfold/2017/05/19/mindenki-nyert-a-magyar-letelepedesi-kotvenyen-csak-az-orszag-bukott-milliardokat/
   Gyurcsány bizalmát élvezve, avagy kijátszva?

   Várom megtisztelő válaszod!
   Mint már annyiszor…

   • Vidéki

    Nem kell összekeverni a szezont a fazonnal.

    • http://anonymand.blogspot.com anonymand

     Nem, nem szabad összekeveri.
     Az offshore, az offshore.

  • NERKeseru

   A kedvenc videkim, aki a maganvagyont osszekeveri az adopenzbol es EU tamogatasok sikkasztasabol eredo lopott milliardokkal. Ez olyan kurva ertelmes, mint az ember maga.
   Hogy egy egybites fidesz szavazo is megertse: orbanek a te nyugdijadat, segelyedet, kozmunka beredet, korhazadat, iskoladat, utcadat, stb… lopta es lopja el.

   • Vidéki

    NERKeseru elvtárs az osztályharcban vasba öltözött, feltette fejére vaskalapot is, ettő esze kereke úgy működik, mint a kényszerképzetes elmebetegeké, akik félnek a valóság tényeitől, mivel a valóság téveszméik tákolmányát megingathatná!
    A valóság az NERKeseru elvtársnak árt!
    Öntől mehet a korrupcióval való rágalmazással előre orrvérzésig.
    Csak az nem jut pici eszecskéjébe, hogy jogállamban biznyítékokra van szükség ahhoz, hogy valakit eítéljenek!

    Propagandisták (mint NERKeseru elvtárs) nem tartják fontosnak a bizonyítást, leizzadnak az erőlködéstől, a rágalmak hányingerig ismételgetésénél.

    Nem kellene utat engedni a rágalomáriának és nem kellene készpénznek venni minden hazugságot és rágalmat!

    A világ legfejlettebb államában USA-ban is a bíróságok működnek és ott a rágalomária nem elegendő ahhoz, hogy a bíróság valakit bűnösnek nyilvánítson.

    Nagyon alapos bizonyítási eljárásra, bizonyítékokra van szükség ahhoz, hogy valakit elítéljenek egy jogállamban.

    Erre azért van szükség, hogy csekély esélye legyen annak, hogy ártatlan emberek szenvedjenek.

  • imi

   Vidéki-800 millával ma egy fideszes offshore lovag kiröhögteti magát. Ma már a fidesz nyíltan lop így sok esetben el sem kell rejtenie a pénzt.Lásd Pénztáros Lölőt.

   • Vidéki

    “a fidesz nyíltan lop” imi úr orbánfóbiás beteg agyának kényszerképzeteiben!

    • imi

     A vak az természetesen nem vesz észre semmit .Azért vak.És azért Orbán hívő.De lehet ezt azért nem veszed észre mert úgy közlik veled , hogy a közpénz elveszti közpénz jellegét és magánpénz lesz.Ez nagyon úri megfogalmazás de lerövidítve ez lopás.

     • Vidéki

      Mese-mese-meskete!

     • imi

      Az bizony.Orbán bácsi meséje.Gondolom azt is elhiszed , hogy a nyúl tojja a tojást. Ha Orbán azt mondja akkor az úgy is van.

 • Kᴏᴍᴍᴇɴᴛᴛᴜʀᴜʟ

  Orbán rejtett vagyonára is kíváncsi vagyok.

  • Orsós izrael kedvenc cigánya!

   A lőrinc nevű beszélő pénztárcában, és svájci offshore számlákon megtalálható. 😀

  • NERKeseru

   Arab terrorista bankokon at egy resze terrorista aranyban van, folyik a nyomozas az USA-ban, elkaptak az egyik fickot, aki nyaking benne volt, most mesel az enyhitesert. Erdekes lesz, meg persze ahogy alattam is irjak :)

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Hááát ez azért durva

 • NERKeseru

  Hmm, Malta is kurvul, nem egy Svajc, de mar reped a sarka :)